Геноцидні практики Росії: історики та Офіс Генпрокурора про те, як передати винних у пропаганді у Міжнародний суд

Історики та Офіс Генпрокурора обговорили на онлайн-конференції «Путін та Гітлер: порівняння пропаганди», як передати винних у пропаганді у Міжнародний суд.

У заході, організованому Меморіальним центром Голокосту «Бабин Яр», взяли участь засновник та президент французької організації «Яхад-ін Унум» й голова наукової ради МЦГБЯ отець Патрік Дебуа, доктор Андрій Уманський, керівник Департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу Генпрокурора Юрій Бєлоусов та голова Постійної делегації ВРУ в ПАРЄ Марія Мезенцева.

Учасники онлайн-конференції «Путін та Гітлер: порівняння пропаганди». проаналізували та обговорили пропагандистський інструментарій та риторику двох диктаторів і російську агресію як різновид геноцидних практик. Також спікери обмінялися думками щодо створення спеціального трибуналу над організаторами та виконавцями брутальної пропагандистської війни й активними учасниками поширення людиноненависницьких ідей.

Масовість та тотальна брехня невіддільні складові як нацистської, так і сучасної російської пропаганди. Російська пропагандистська машина в багатьох моментах навіть перевершила нацистську, особливо з огляду на цифрові можливості передачі інформації та потужне фінансування державою гібридної пропаганди, наголошують учасники заходу.

"Нацистська пропаганда у XX столітті відіграла ключову роль у переслідуванні і, зрештою, геноциді ромів та євреїв. Так само і зараз російська ідеологія націлена на знищення українського народу. Люди, які створюють та поширюють пропаганду по всьому світу, як Геббельс свого часу, – це воєнні злочинці, і тому наше завдання виявити їх та змусити відповідати перед законом", – зазначив о. Патрік Дебуа.

За оцінками Офісу Генпрокурора, станом на сьогодні в Україні зруйновано понад 62 тисячі приватних будинків, понад 2 300 культурних та освітніх закладів, майже 500 медичних центрів. Вбито понад 10 тисяч цивільних, серед яких 461 дитина. Мільйони людей депортовано в Росію. І це тільки попередні дані, які можуть виявитися в рази більшими, коли Україна поверне доступ до окупованих територій.

“Якщо раніше ми розглядали ці злочини в контексті агресії, то зараз розуміємо, що агресія – це лише інструмент, який використовує Росія, щоб знищити нас як націю. А пропаганда при цьому – це зброя масового ураження, за допомогою якої держава-агресор намагається обґрунтувати свої геноцидні практики”, – зазначив Юрій Бєлоусов.

Учасники конференції підкреслили, що за допомогою пропаганди Путін ще задовго до початку повномасштабного вторгнення зміг підготувати росіян до війни, а зараз, дегуманізуючи українців, намагається виправдати воєнні злочини та зменшити підтримку міжнародних партнерів України. Саме тому вкрай важливо проаналізувати та деконструювати основні засади й напрямки російської пропаганди, а також розробити ефективний механізм протидії їй.

“У процесі нашої роботи ми намагаємося структурувати наші розслідування на певні блоки. Так, 276 військових вже засуджено за жорстоке поводження, умисне вбивство, сексуальне насильство, напади на цивільну інфраструктуру та інші злочини. Окремий підрозділ займається збором інформації та доказів злочинної діяльності політичного, військового та економічного керівництва, тобто усіх тих, хто своїми діями спонукав до російської агресії, і вже висунуто обвинувачення 639 особам.

Ми активно проводимо консультації з партнерами з інших країн і міжнародними установами та готові ділитися усією інформацією, аби якомога скоріше притягнути до відповідальності усіх причетних до воєнних злочинів в Україні”, – розповів Юрій Бєлоусов.

Запис події англійською та українською мовами доступні на Facebook-сторінці Меморіального центру.

геноцид нацизм російська пропаганда рашизм путінізм

Знак гривні
Знак гривні