Як швидко Росія може відновити свій танковий парк? – The Economist

Російська Федерація має один танковий завод і дедалі більше покладається на відновлення старих моделей, пише The Economist. Наводимо переклад тексту.

Під час Другої світової війни збройні сили Німеччини знищували радянські танки з феноменальною швидкістю. Але хоча Червона армія втратила 80 000 танків, промислова міць Радянського Союзу дозволила йому закінчити війну з більшою кількістю танків, ніж він мав на початку конфлікту.

Сучасні танки значно складніші та дорожчі, а тому їхня кількість набагато менша. Однак у війні проти України Росія, як і Радянський Союз, втратила величезну кількість танків. Україна стверджує, що знищила понад 3250. Oryx, розвідувальний блог на основі відкритих джерел, задокументував 1 700 втрат. Міжнародний інститут стратегічних досліджень, аналітичний центр, стверджує, що близько половини довоєнного російського парку танків Т-72, який налічував близько 2 000 одиниць і становив основну частину танкових сил, було знищено.

Танки Росії не змогли забезпечити їй перевагу в Україні, і її військам буде важко здійснити ще один великий наступ без достатньої броньованої підтримки. За останні тижні Україна отримала від своїх західних союзників основні бойові танки, які, ймовірно, будуть використані у весняному контрнаступі. Росії потрібно буде посилити свій танковий парк, якщо вона сподівається утримати завойовану територію. Чи зможе вона замінити втрачені танки?

242639_voroza-tanka_GeneralStaff.ua_new_960x380_0.png

Фото: GeneralStaff.ua

У 1940-х роках радянські заводи могли виробляти понад 1000 танків на місяць. Заводам, які виробляли трактори й залізничні локомотиви, наказали будувати замість них танки. Сьогодні нарощувати виробництво важче. Електроніка в сучасних танках – для нічного бачення, прицілювання гармат і безлічі інших функцій – дуже складна. Це уповільнює виробництво й означає, що багато заводів, призначених для інших видів виробництва, не можуть легко виробляти танки.

У Росії залишився лише один танковий завод: Уралвагонзавод, величезний комплекс, побудований у 1930-х роках. Але фінансові зловживання і величезні борги сповільнили модернізацію. Робітники жартують, що збирають танки вручну. Ліберальне російське видання "Новая газета" повідомляє, що завод виробляє лише 20 танків на місяць. Один західний чиновник повідомив The Economist, що загалом попит російських збройних сил на танки перевищує виробництво в десять разів.

Намагаючись задовольнити попит, Росія збільшила темпи відновлення старих танків, яких у неї тисячі на складах. В Україні сучасні російські танки, такі як Т-90, зараз воюють разом з великою кількістю Т-72Б3, вироблених десятиліття тому, але модернізованих гарматами, динамічним захистом (що зменшує ймовірність наскрізного влучання) і цифровими засобами зв'язку. Навіть з цими вдосконаленнями старі танки поступаються новим моделям і мають менше шансів залишитися цілими після влучання з боку ЗСУ – але вони все ще корисні.

За даними російських ЗМІ, Уралвагонзавод відновлює близько восьми танків на місяць, а три інші бронетанкові ремонтні заводи – близько 17. Ще два заводи такого ж розміру мають запрацювати протягом наступних кількох місяців.

Це означає, що хоча Росія може будувати лише 20 нових танків на місяць, незабаром вона зможе відновлювати щомісяця близько 90 танків зі своїх старих запасів. Проте це не компенсує приблизно 150 танків, які вона втрачає щомісяця, згідно з аналізом Oryx. А виробництво може бути ускладнене нестачею деталей. Напівпровідники, комп'ютерні чіпи, які керують сучасними танками, є особливо дефіцитними. Європейська комісія стверджує, що Росія використовує у військовій техніці мікросхеми з імпортних посудомийних машин і холодильників. Деякі нещодавно відремонтовані танки, що РФ застосовує в Україні, містять солянку з обладнання різних моделей і не мають високотехнологічного обладнання, такого як датчики швидкості вітру, які дозволяють вести точну стрільбу.

Росія не самотня в цих проблемах. Україна та її союзники також не мають можливості швидко виробляти танки. Єдиний в Україні танковий завод під Харковом був зруйнований на початку війни. США, які пообіцяли надіслати Україні 31 танк M1A2 Abrams, мають один завод, здатний виробляти 15 танків щомісяця. Виробництво в інших країнах Заходу відбувається так само повільно, що призводить до пошуку старих танків, які можна було б використати на полі бою. Але загалом, сили, що атакують, використовують більше танків, ніж війська в обороні. З розвитком конфлікту Росія, найпевніше, побачить, що її танковий парк неухильно зменшується як кількісно, так і якісно. Цього разу виробництво може не врятувати її.

втрати ворога танки впк рф знищена техніка

Знак гривні
Знак гривні