Ізраїльська система оповіщення: що за технологія і коли запустять в Україні

Ізраїль допоможе встановити в Україні систему попередження цивільного населення про наближення російських ракет і безпілотників протягом чотирьох місяців.

Про це повідомив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук.

Він розповів в інтервʼю The Times of Israel про розмову з міністром закордонних справ Ізраїлю Елі Коеном, під час якої посол наголосив на повільному впровадженні обіцяної технології.

"Послухайте, ми зараз перебуваємо у жорстокій війні, – сказав він. Ми говоримо про це публічно вже пів року. Це не те, що обговорюється таємно. Нам пообіцяли, що ми отримаємо [систему оповіщення], але її досі немає".

За словами Корнійчука, початкове розгортання системи буде пілотним, яке в кращому разі охопить таке місто, як Київ.

Як інформує Мілітарний, систему оповіщення «Червоний колір», також відому як Tzeva Adom, спеціально адаптують під наші реалії.

"Tzeva Adom створена для виявлення ракет, а також безпілотників. Траєкторію руху відстежують за допомогою радарів, що відстежують повітряний простір у напрямку територій, із яких зазвичай проводиться обстріл. Також система прораховує час наближення — сирена дає спеціальний сигнал, який вказує, скільки хвилин/секунд є у людей, щоб сховатися.

Одна із заявлених переваг цієї системи – здатність вираховувати відносно точний час та місце влучання запущених ракет, що дозволяє локалізувати площу роботи системи оповіщення до конкретного міста.

Проте умови роботи й можливості цієї системи в Україні відрізнятимуться через особливості озброєння, яке застосовує Росія проти України", — пояснює видання.

Під час терористичних атак на Ізраїль зазвичай використовують некеровані балістичні ракети до РСЗВ БМ-21 «Град» та саморобні «Кассам». Такі ракети незмінно летять увесь час по балістичній траєкторії, тому можна завчасно вирахувати їхній напрямок руху та місце влучання.

Умови російсько-української війни вирізняються тим, що основний засіб терору росіян – крилаті ракети, які за своєю конструкцією більше нагадують класичний літак та можуть неодноразово виконувати маневри та змінювати напрямок польоту. Тому вирахувати місця їхнього влучання неможливо, констатує військовий портал.

ракетний терор РФ україна-ізраїль повітряні тривоги

Знак гривні
Знак гривні