Як Китай може таємно озброювати Росію: аналіз ймовірного сценарію

Військовий портал Defense Express розглядає сценарій, за яким Пекін починає таємне та замасковане постачання до РФ найбільш критично необхідного озброєння, зазначаючи, що навіть такий варіант є більш ніж загрозливим.

Видання наголошує та тому, що Китай фактично перебуває за кілька кроків від постачання до РФ озброєння вже неодноразово заявили на найвищому рівні на Заході. Зокрема, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що вже зафіксовані деякі ознаки планування передачі зброї. А директор ЦРУ Вільям Бернс заявив, що "керівництво Китаю розглядає питання передачі летального озброєння", зазначивши, що поки рішення не прийнято.

"Рішення Пекіна передавати чи не передавати озброєння Москві є виключно політичним. Й воно не обмежено нічим, окрім попереджень з боку США щодо "вагомих наслідків". Бо Китай дійсно має величезні ресурси різноманітного озброєння та військової техніки, які розраховані на власні збройні сили загальною кількістю у два мільйони, десятки мільйонів мобілізаційного резерву, а також надпотужний військовий комплекс з цілими лінійками озброєння виключно для експорту", – зазначає Defense Express.

Аналітики військового порталу розглядають кілька сценаріїв того, як Пекін може надавати РФ озброєння, якщо прийме це рішення.

За найгіршим – йтиметься про продаж цілої низки зразків, яких зараз потребує Кремль – бронетехніки, артилерійських та ракетних систем тощо. Цей сценарій означає, що така передача буде майже одразу помічена, а Захід тоді буде вимушений без жодних зволікань запустити свій карний механізм санкцій, на яких неодноразово наголошував.

Тому, якщо не вдаватися у максималізм, можливо оцінити варіант, коли Китай спробує почати накачувати РФ озброєнням таким чином, щоб цього не можна було помітити максимально довго.

У цьому разі на перше місце виходять боєприпаси, ситуація з якими у РФ набрала стабільного негативного вектору. Важливим фактором цього є те, що радянські калібри для збройних сил Китаю є стандартом. Йдеться про 82- та 120-мм мінометні, 122-, 152-мм артилерійські, 125-мм танкові боєприпаси, а також 122-мм та 300-мм реактивні снаряди для РСЗВ.

Але, окрім боєприпасів, у РФ спостерігається й зменшення ресурсу артилерійських систем. Китай у цьому сенсі також є максимально зручним для РФ, бо має на зберіганні велику кількість артилерійських систем, які є прямими копіями радянських. Наприклад, 122-мм гаубиця PL-86 є копією радянської Д-30, а окрім неї, є її модернізація PL-96.

2c963fb3b815b906.jpg

Китайські PL-86, PL-96 та дві версії радянських Д-30. Колаж: defence-ua

До того ж на складах китайської армії зберігається, відповідно до Military Balance, декілька тисяч 152-мм PL-66, які є копією радянської Д-20.

Передача таких артилерійських систем буде у рази малопомітнішою за будь-які САУ, шасі яких все ж таки відрізняються від радянських. Наприклад, розрізнити 122-мм PLZ-89 від 2С1 "Гвоздика" у рази легше, як і одразу зрозуміти, де PHL-81, а де БМ-21 "Град".

6b763fb415555493.jpg

PLZ-89 та 2С1 "Гвоздика", PHL-81 та БМ-21 "Град". Колаж: defence-ua

Аналогічна ситуація спостерігається у бронетехніці, де Китай пішов не шляхом повного копіювання, а активно додавав своє. Наприклад, навіть копія радянської БМП у Китаї була видозмінена, і сплутати ZBD-86 з БМП-2 доволі важко.

А у танках різниці ще більше, зокрема навіть застарілі ZTZ-88 сильно відрізняються від того, що є на озброєнні РФ, не кажучи вже про більш сучасні танки, такі як ZTZ-96.

53b63fb42d7df34c.jpg

ZTZ-88 та ZTZ-96. Колаж: defence-ua

Тобто чим складнішим стає озброєння, тим більше очевидних відмінностей і тим очевиднішою стає участь Китаю у передачі озброєння. А за сценарієм, коли Пекін буде намагатись приховати свою активну допомогу Москві, можна зробити припущення, що на початку все може обмежитись саме передачею копій радянського озброєння та боєприпасів.

союзники рф китай-росія постачання зброї

Знак гривні
Знак гривні