Міненергетики CША, яке контролює мережу нацлабораторій США, долучилося до позиції ФБР, що коронавірус "втік" із лабораторії, – WSJ

Міністерство енергетики США вважає, що найімовірнішою причиною пандемії Covid-19 став витік з лабораторії.

Про це повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на секретний звіт розвідки, що надали Білому дому та ключовим членам Конгресу.

"Зміна позиції Міністерства енергетики, яке раніше не визначилося щодо того, як виник вірус, відзначається в оновленому документі за 2021 рік, підготовленому офісом директора Національної розвідки США Авріл Хейнс.

У новому звіті підкреслюється, що різні частини розвідувальної спільноти прийшли до різних суджень про походження пандемії. Міністерство енергетики приєдналося до позиції Федерального бюро розслідувань, заявивши, що вірус, найімовірніше, поширився через нещасний випадок у китайській лабораторії. Чотири інші відомства, а також національна розвідувальна група, як і раніше, схиляються до того, що це, найпевніше, результат природної передачі, а два ще не визначилися", — пише видання.

В оновленому документі наголошується, що представники розвідки все ще збирають докупи інформацію про те, як виник Covid-19. ФБР раніше дійшло висновку у 2021 році з "помірною впевненістю", що пандемія, ймовірно, стала результатом витоку в лабораторії, і досі дотримується цієї точки зору.

Американські офіційні особи заявили, що хоча Міністерство енергетики й ФБР стверджують, що найімовірнішим є ненавмисний витік з лабораторії, вони дійшли таких висновків з різних причин.

За словами людей, які прочитали секретний звіт, попри різні аналізи агентств, оновлення підтвердило наявний між ними консенсус щодо того, що коронавірус не був результатом китайської програми створення біологічної зброї, зазначає WSJ.

Висновок Міністерства енергетики є результатом нових розвідувальних даних і є важливим, оскільки відомство має значний науковий досвід і контролює мережу національних лабораторій США, деякі з яких проводять передові біологічні дослідження, пояснює американське видання. Водночас у ФБР працюють мікробіологи, імунологи та інші науковці, а також Національний центр біокриміналістичного аналізу.

пандемія коронавірус китай-сша

Знак гривні
Знак гривні