"141 країна сказала Росії: виведи війська з України!" – США про резолюцію Генасамблеї ООН

Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд назвала голосування Генеральної асамблеї стосовно української резолюції "історичним": 141 країна сказала Росії: "Виведи війська з України!".

Так американська дипломатка прокоментувала результати голосування, яке відбулося в четвер під час засідання Генасамблеї ООН, передає Інтерфакс Україна.

Проти резолюції проголосувало сім країн. "Як сказано в українській резолюції, ця 141 країна знову повторила чітку вимогу до Росії: виведи війська негайно, повністю та без жодних умов з української міжнародно визнаної території, відправ свої війська додому та поклади край цій війні", – заявила вона.

Томас-Грінфілд назвала це голосування "історичним". "Ви бачили, що через рік після російського незаконного, неспровокованого, повномасштабного вторгнення в Україну, країни світу показали, що ми стоїмо з Україною", – сказала посол США в ООН.

Вона констатувала, що голосування "було чітким". "141 країна голосувала за те, щоб дотримуватися Хартії ООН. Тільки сім голосували проти цього. 141 країна голосувала за всеосяжний, справедливий і тривалий мир в Україні, 141 країна підтвердила, що такий мир має коренитися у фундаментальних принципах Хартії ООН щодо суверенітету, територіальної цілісності та права на самооборону. 141 країна, 141 країна знову підтвердила свою готовність впоратися із загрозами енергетиці, фінансам, довкіллю, продовольству та безпеці, ядерній безпеці, які російська війна вивільнила на світ", – додала Лінда Томас-Грінфілд.

1677185121-399.jpeg

Нагадаємо, Генеральна асамблея ООН у четвер, 23 лютого, проголосувала за резолюцію "Принципи Статуту ООН, що є основою досягнення всеосяжного, справедливого та міцного миру в Україні".

Резолюція, сформована з одинадцяти пунктів, «наголошує на необхідності якнайшвидшого досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні відповідно до принципів Статуту ООН» і закликає держави-члени та міжнародні організації «подвоїти підтримку дипломатичних зусиль», спрямованих на це.

Генасамблея закликає до повного обміну військовополоненими, звільнення всіх незаконно затриманих людей та повернення всіх примусово переміщених і депортованих цивільних осіб. Крім того, резолюція містить заклик до негайного припинення атак на критично важливу інфраструктуру України та нападів на цивільні об'єкти. Документ наголошує на необхідності забезпечити відповідальність за найтяжчі злочини за міжнародним правом, скоєні на території України.  

«За» проголосували – 141 держава, «проти» – 7, утрималися – 32.

Крім Росії, «проти» виступили Білорусь, Північна Корея, Еритрея, Малі, Нікарагуа, Сирія.

Серед тих, хто утримався – Китай, Індія, Пакистан, Куба, Іран, Казахстан, Узбекистан, Вірменія, Монголія, Південна Африка, Зімбабве, Уганда.

генасамблея оон резолюція оон російсько-українська війна глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні