Путін готується до ще більшої війни, – генсек НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що Путін готується до ще більшої війни.

Про це Столтенберг заявив під час пресконференції за підсумками тристоронньої зустрічі за участі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та Високого представника ЄС Жозепа Борреля, передає Укрінформ.

Столтенберг наголосив, що саме Путін рік тому почав цю імперіалістичну війну, і нині він продовжує її ескалацію. Він сподівався швидко зруйнувати Україну та розділити світ. Але він недооцінив рішучість народу України у захисті своєї землі, а також єдність демократичного світу у протидії агресії.

«Один рік з початку російської вторгнення – немає жодних ознак того, що президент Путін готується до миру. Навпаки, він готується до більшої війни. Росія починає нові наступи, мобілізує більше військ та увійшла в контакт з Північною Кореєю та Іраном. Ми також дуже занепокоєні тим, що Китай може почати надавати військову підтримку для цієї російської війни», – зауважив генсек НАТО.

Він окремо наголосив, що Путін не може здобути перемогу у цій війні. Це б показало, що агресія може спрацювати, і що використання сили є виправданим. Такий розвиток міг би бути небезпечним для Європи та для глобальної стабільності. Саме тому НАТО і ЄС будуть продовжувати підтримувати Україну та надавати їй все, чого вона потребує для перемоги.

«Я привітав нещодавні оголошення союзників про надання Україні танків, важкого озброєння та тренування для українських військ. Є термінова необхідність доставити все це в Україну. Ця війна є війною забезпечення, вона перетворюється на війну логістики. Ключові (оборонні – ред.) спроможності мають бути доставлені в Україну до того, як Росія може перехопити ініціативу…. Україна має перемогти та зберегтися як суверенна незалежна європейська держава», – наголосив Столтенберг.

Тристороння зустріч Україна – НАТО – ЄС

Сьогодні в Брюсселі вперше в історії відбулася тристороння зустріч між Генеральним секретарем НАТО, Високим представником ЄС Жозепом Боррелем та міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, які обговорили заходи із прискорення допомоги для України у боротьбі проти російського вторгнення.

Як повідомляє ЄП, за результатами зустрічі стало відомо, що Україна, ЄС та НАТО об’єднують зусилля для збільшення обсягів виробництва зброї та боєприпасів для потреб Збройних сил України та поповнення запасів союзників. 

З цією метою сторони домовилися створити тристоронній координаційний механізм, який синхронізує роботу виробників, закупників і урядів.

Дмитро Кулеба запропонував розпочати підготовку українських пілотів в рамках наявних механізмів ЄС і НАТО і заявив, що новий тристоронній формат Україна – ЄС – НАТО працюватиме на постійній основі.  

кулеба ескалація столтенберг Україна-ЄС-НАТО

Знак гривні
Знак гривні