Археологи знайшли у секторі Гази саркофаг римської доби (ФОТО)

Археологи знайшли у 2000-річному римському некрополі у секторі Гази древній саркофаг. Некрополь розташований уздовж узбережжя за 500 метрів від моря.

Про це повідомляє CNN.

Як розповів директор департаменту розкопок і музеїв міністерства туризму і старожитностей Палестини Джехад Ясін, саркофаг міг належати видатній особі. Зокрема, про це свідчить місце, де він був знайдений.

Ясін сказав, що давньоримський цвинтар знайшли в 2022 році, "коли на цьому місці проводилися розкопки у співпраці з французькою гуманітарною організацією Premiere Urgence Internationale і за фінансової підтримки Британської Ради".

Французькі та палестинські археологи виявили на території римського некрополя 85 індивідуальних і колективних гробниць площею 3500 квадратних метрів.

Нещодавно знайдений у некрополі саркофаг витягли, щоб здійснити археологічний аналіз останків, які в ньому поховані. За словами Ясіна, це триватиме близько двох місяців.

http___cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_230217111325-mime-gaza-antiquities.jpg

Фото: PUI

Попри часті повітряні бомбардування цього регіону та наземну, повітряну і морську блокаду, введену ізраїльськими та єгипетськими офіційними особами, саркофаг залишився недоторканим.

"Стан збереження саркофага є винятковим, оскільки він залишився запечатаним", – розповіли вчені.

У цьому регіоні часто знаходять артефакти та поховання римської, візантійської та ханаанської епох. Наприклад, торік палестинський фермер виявив голову 4500-річної статуї ханаанської богині Анат, інший фермер знайшов у своєму саду мозаїку візантійської доби.

У 2022 році міністерство туризму та старожитностей Палестини випустило свій перший археологічний довідник арабською мовою під назвою «Газа, ворота до Леванту». Путівник описує 39 археологічних пам'яток у Газі, у тому числі церкви, мечеті та стародавні будинки, вік яких може досягати 6000 років.

розкопки археологія римська доба палестина

Знак гривні
Знак гривні