Секретний візит Байдена до Києва: що привіз президент США

Президент Джо Байден оголосив про виділення пів мільярда доларів додаткової допомоги Україні під час несподіваного візиту до України в понеділок.

Про це повідомляє CNN.

Військова допомога

У спільній заяві з президентом України Володимиром Зеленським Байден сказав, що пакет допомоги включатиме більше військового обладнання, в тому числі артилерійські боєприпаси, більше реактивних снарядів і гаубиць.

Зеленський сказав, що вони з Байденом говорили про "далекобійну зброю й озброєння, яке може бути поставлене в Україну, навіть якщо воно не постачалася раніше".

"Анонсований сьогодні пакет включає боєприпаси для HIMARS та гаубиць, більше Javelin, додаткові системи для захисту українського народу від бомбардувань", – сказав американський лідер.

"Пізніше ми оголосимо про нові санкції, які не дозволять обійти санкційні механізми", – додав Байден.

996d3481381861af26501f6fa04c21f9_1676889018_extra_large.jpeg

Фото: president.gov.ua

Основні меседжі

У своєму виступі Байден говорив про стійкість українського опору, оскільки війна триває вже другий рік.

"Я вважаю вкрай важливим, щоб не було жодних сумнівів щодо підтримки США України у цій війні, — сказав президент США. "Український народ активізувався так, як мало хто коли-небудь робив у минулому".

Президент США зауважив, що радий знову відвідати Київ. «Багато що змінилося з часу останньої поїздки. Сталися жахливі речі, вторгнення, але водночас українці проявили себе так, як дуже мало народів проявляли себе будь-коли у своєму захисті. І вони допомогли нам осягнути значення демократії», – зазначив Байден.

Байден наголосив, що у Вашингтоні є широка двопартійна підтримка України, навіть попри те, що деякі республіканці ухиляються від надання подальшої допомоги.

"Попри всі розбіжності, які ми маємо в нашому Конгресі з деяких питань, є значна згода щодо підтримки України. Йдеться не лише про свободу в Україні... Йдеться про свободу демократії загалом", — сказав він.

Під час спільного брифінгу з лідером України Володимиром Зеленським Байден заявив, що Україна досягла успіху всупереч усім очікуванням.

"Це найбільша наземна війна в Європі за три чверті століття. І ви в ній досягли успіху, всупереч усім очікуванням, крім ваших власних. І я впевнений, що ви і далі будете перемагати", — цитує президента США РБК-Україна.

За словами Байдена, великим викликом для американської адміністрації стало вибудовування міжнародної коаліції на підтримку України.

"Ми вибудували коаліцію країн від Атлантики до Тихого океану, по всьому світу, куди входить понад 50 країн", — додав Байден.

Президент США наголосив, що метою російського диктатора Путіна є повне знищення України. Але він уже зазнає поразки, а Захід підтримуватиме Україну, скільки буде потрібно.

9c9d6651fca44c112c503a5a2cb9d453_1676889018_extra_large.jpeg

Фото: president.gov.ua

Секретна поїздка

Поїздка президента Байдена до Києва в понеділок була оповита таємницею.У публічному розкладі Байдена не було зазначено про цю поїздку, а офіційні представники Білого дому неодноразово заявляли минулого тижня, що візит до України не планується.

Як зазначає CNN, Україна є зоною активних бойових дій, яку американські військові не контролюють, що робить понеділковий візит відмінним від попередніх президентських поїздок до Іраку чи Афганістану. Офіційні представники Білого дому неодноразово виключали можливість візиту на початку року.

Байден подорожує з відносно невеликим оточенням, включаючи радника з національної безпеки Джейка Саллівана, заступника голови адміністрації Джен О'Меллі Діллон і особисту помічницю Енні Томазіні.

підтримка заходу зеленський україна-сша байден

Знак гривні
Знак гривні