Білий дім радить Україні готуватися до контрнаступу вже зараз – Politico

У понеділок Байден вирушає до Польщі, де зустрінеться з президентом Анджеєм Дудою та іншими ключовими лідерами НАТО. Американські чиновники вважають, що оборона України наближається до критичної фази, оскільки Росія розпочинає свій довгоочікуваний наступ.

Про це пише Politico.

Адміністрація Байдена терміново закликала адміністрацію президента Володимира Зеленського закріпити свої здобутки – і, можливо, вдатися до контрнаступу.

Білий дім також радить команді Зеленського, за словами багатьох чиновників, готуватися до наступу вже зараз, оскільки зброя і допомога з Вашингтона і Європи надходять безперешкодно, побоюючись, що підтримка з боку європейських сусідів України може бути обмеженою.

У Вашингтоні підтримка України залишається здебільшого двопартійною, хоча дехто в адміністрації побоюється, що може бути важче надіслати додаткову допомогу Києву на тлі зростаючого опору з боку нової Палати представників, контрольованої республіканцями. Наразі, однак, навіть деякі з найзапекліших критиків Байдена вітають виконану ним роботу.

"Він добре пов'язав наші національні інтереси з цією боротьбою, і що для світу буде добре, якщо Росія не досягне успіху", – сказав сенатор-республіканець Ліндсі Грем. – Це буде один з вирішальних моментів його президентства".

Поїздка Байдена до Польщі відбувається за кілька днів до першої річниці російського вторгнення – дати, яку, на думку багатьох військових аналітиків, Путін, який полюбляє символізм, може відзначити демонстрацією сили. Помічники вивчали можливість таємного переправлення Байдена через кордон в Україні, але така поїздка практично виключена.

За словами помічників, Байден підкреслить необхідність для Заходу – і виборців на батьківщині – залишатися разом з Україною, і він буде говорити про необхідність як альянсів, так і американського лідерства на світовій арені. Але його промова також відображатиме подвійність моменту.

З одного боку, він відзначить надзвичайну стійкість України. З іншого боку, він також визнає, що Україна залишається вразливою. Попри успіхи Києва, Росія все ще контролює майже 20 відсотків території України, і конфлікт сповільнився до жорстокої війни на виснаження. Ба більше, за словами американських офіційних осіб, Путін не демонструє жодних ознак коливань у своєму намірі контролювати всю Україну. За найкращою оцінкою американської розвідки, Путін вважає, що, попри невдачі, з якими зіткнулися його військові, Росія все ще має дві вирішальні переваги: живу силу і час. За оцінками європейських розвідників, Путін впевнений, що може дочекатися неминучого прориву в опорі Заходу.

332078845_3753995644818529_9077716156050834051_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Дехто в адміністрації Байдена вважає, що Путін продовжуватиме наступ – і може розпочати ще одну масову мобілізацію – щонайменше до президентських виборів у США 2024 року, сподіваючись, що перемогу здобуде кандидат, менш відданий українській справі. Колишній президент Дональд Трамп відкрито закликав до негайного припинення війни, щоб запобігти її ескалації, навіть якщо це дозволило б Росії зберегти свої здобутки. А нещодавні опитування свідчать про те, що готовність американських виборців надсилати Києву зброю та озброєння знизилася.

"Я думаю, що питання про те, чи зможе [Байден] зберегти єдність НАТО, ще не вирішене", – сказав бригадний генерал у відставці Девід Хікс, який командував усіма силами США і НАТО, що займалися підготовкою і консультуванням афганських військово-повітряних сил. "Далі буде тільки складніше. Україна має показати результати з тією допомогою, яку вона отримала".

У п'ятницю на Мюнхенській конференції з безпеки, можливо, головному світовому форумі, присвяченому питанням оборони, Зеленський закликав Захід допомогти українському "Давиду" перемогти російського "Голіафа". "Швидкість має вирішальне значення", – сказав він, натякаючи на швидкий темп передачі зброї, оскільки Путін "хоче, щоб світ сповільнився".

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нещодавно попередив, що російський наступ вже розпочався і є ознаки того, що бойові дії посилилися. У Білому домі існує реальне занепокоєння щодо здатності Європи надати Україні артилерійські боєприпаси та іншу допомогу. Оборонно-промислова база континенту розтягнута, і деякі країни вже заявляють, що їхні запаси вичерпані.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц порушив це питання на Мюнхенській конференції, закликавши до "постійного виробництва найважливіших видів озброєнь, які ми використовуємо". Президент Франції Еммануель Макрон виступив одразу після цього, заявивши, що Європа повинна "більше інвестувати в оборону. Якщо ми хочемо миру, нам потрібні засоби для його досягнення".

Ці коментарі дали зрозуміти, що в європейських центрах влади б'ють на сполох. "Війна виявила глибокі недоліки в можливостях і запасах озброєнь європейських країн, – сказала Аліна Полякова, голова Центру аналізу європейської політики у Вашингтоні, – Занепокоєння викликає той факт, що у них вже не вистачає коштів для постачання Україні і поповнення запасів одночасно. І чи зможе американська оборонна промисловість переорієнтуватися досить швидко – багато хто вважає, що не зможе".

У той час як європейські столиці очікують, що Вашингтон заповнить цю прогалину, адміністрація закликає союзників робити більше, зазначаючи, що війна може затягнутися до 2024 року і далі. Представники адміністрації наполягають на тому, що вони не будуть тиснути на Україну для ведення переговорів, хоча деякі дипломати припускають, що може бути запропонована угода про відновлення кордонів, які існували на початку війни: Україна повернула б свою територію на сході та півдні, але Росія зберегла б Крим.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що повернення Криму Україні є червоною лінією для Путіна. Це одна з причин, чому США заохочують Київ зосередитися на тому, де відбувається найбільше бойових дій, навіть якщо Вашингтон все ще заявляє, що всі рішення щодо протидії Росії є рішенням виключно України.

Але реальність, з якою Байден зіткнеться в Польщі, полягає в тому, що Зеленський чітко дав зрозуміти, що він не буде вести переговори доти, доки не буде відновлена вся територія України – все це лише гарантує, що війна розтягнеться.

"Ми втягнуті в цю війну надовго, і вона триватиме ще досить довго", – сказала Рейчел Ріццо, старший науковий співробітник Європейського центру Атлантичної ради. Якщо західна підтримка почне зменшуватися, "не можна заперечувати, що це вплине як на результат, так і на тривалість війни".

протидія рф україна-єс-сша контрнаступ зсу байден

Знак гривні
Знак гривні