Що європейці думають про російсько-українську війну і чи вірять у перемогу України, – опитування

Більшість громадян країн Європейського Союзу (61%) вважає, що Україна переможе у війні з Росією.

Про це свідчать дані опитування Eupinions.

Частка тих, хто погоджується з твердженням про те, що Україна переможу у війні, у кожній країні-члені ЄС коливається від 51% в Італії до 81% у Польщі. У більшості країн підтримка цього твердження коливається між 60% і 68% (Бельгія – 60%, Іспанія – 62%, Франція – 65%, Нідерланди – 68%). Найскептичніше налаштовані громадяни Італії та Німеччини: лише 55% німців та 51% італійців висловили віру в перемогу України.

ukrainians-will-win-this-war..png

Загальноєвропейське опитування також показало, що 68% респондентів розглядають вторгнення в Україну як напад на Європу загалом.

Частка тих, хто погоджується з цим твердженням у кожній країні-члені ЄС, коливається від 64% у Бельгії до 79% у Польщі.

У більшості країн підтримка цього твердження перебуває в діапазоні від середнього до високого: 60% (Бельгія – 64%, Франція і Німеччина – 65%, Італія – 66%). Голландці, поляки та іспанці набагато більше схильні підтримувати це твердження (Нідерланди – 70%, Іспанія – 78%, Польща – 79%).

Крім того, 62% європейців погоджуються з тим, що українці борються за спільну з ними свободу та процвітання. Частка тих, хто згоден із цим твердженням у кожній державі-члені коливається від 59% у Німеччині та Італії до 72% у Польщі.

У більшості країн підтримка цього твердження міститься в діапазоні від низького до середнього: 60% (Бельгія 61%, Франція 62% та Нідерланди 66%). Знову ж таки, Німеччина та Італія є винятками щодо цього: лише 59% у кожній підтримують це твердження. Навпаки, Польща та Іспанія демонструють найвищу частку підтримки цього твердження: Іспанія – 71%, а Польща – 72%.

Крім того, три чверті (75%) європейців погоджуються з тим, що лише українці можуть вирішувати, коли вести переговори. У більшості країн підтримка цього твердження перебуває в діапазоні 70% (тільки Італія – 65%). Франція та Польща демонструють найвищий рівень підтримки: 81% французів та 87% поляків згодні із заявою.

Близько 40% європейців вважають санкції проти Росії ефективними, 40% вважають їх неефективними, ще 20% відповіли "не знаю". Частка тих, хто вірить в ефективність санкцій, коливається від 35% у Франції до 59% у Польщі.

Загалом 66% європейців вважають, що у війні винна Росія. Близько 13% кажуть, що не знають, тоді як 11% звинувачують США, 5% вказують на НАТО, а ще 5% вбачають провину України.

who-bears-primary-responsibility-for-the-war-in-ukraine-.png

Частка тих, хто вважає, що Росія несе головну відповідальність за розв'язану нею війну, коливається у країнах-членах від 54% в Італії до 88% у Польщі.

В опитуванні, проведеному в грудні 2022 року, було опитано майже 13 300 громадян ЄС у Бельгії, Франції, Німеччині, Італії, Нідерландах, Польщі та Іспанії.

україна-єс російсько-українська війна опитування

Знак гривні
Знак гривні