"Екстремальна ситуація": морський лід в Антарктиці сягнув рекордно низького рівня

Площа морського льоду навколо Антарктиди досягла рекордно низького рівня, і вчені повідомляють, що "ніколи раніше не бачили такої надзвичайної ситуації".

Про це повідомляє The Guardian.

Вплив кліматичної кризи на танення морського льоду в Арктиці чітко простежується в записах, які ведуться з 1979 року. І "значні" втрати антарктичного морського льоду за останні шість років вказують на те, що рекордні рівні тепла в океані і пов'язані з ними зміни погодних умов можуть означати, що кліматична криза нарешті проявляється у спостереженнях.

Кліматичні моделі ще в 2014 році припускали, що гігантський Західно-Антарктичний льодовиковий щит (ЗАЛШ), який лежить на континенті, приречений на руйнування через рівень глобального потепління, який спостерігався вже тоді.

Зростаюча втрата морського льоду піддає крижані покриви та їхні льодовики впливу хвиль, які прискорюють їхній розпад і танення, попереджають дослідники. Нещодавнє дослідження підрахувало, що ЗАЛШ може поступово зруйнуватися – і рівень моря підніметься на чотири метри – при підвищенні глобальної температури на 1 градус Цельсія, а ця межа вже пройдена.

аркт.JPG

"Я ніколи раніше не бачив тут такої екстремальної ситуації щодо льоду", – сказав професор Карстен Голь з Центру полярних і морських досліджень ім. Гельмгольца Інституту Альфреда Вегенера (Німеччина), який вперше відвідав цей регіон ще у 1994 році.

Професор Голь з борту дослідницького судна Polarstern в Антарктиді сказав: «Континентальний шельф, площа розміром з Німеччину, зараз повністю без льоду. Тривожно думати про те, як швидко відбулися ці зміни».

Професор Крістіан Хаас, також з Центру Гельмгольца, сказав: "Швидке зменшення морського льоду за останні шість років є досить дивовижним, оскільки за 35 років до цього крижаний покрив майже не змінився".

Вчені з Національного центру даних про сніг і лід у США також заявили про встановлення нового рекордно низького рівня. За їхніми даними, 13 лютого площа антарктичного морського льоду зменшилася до 1,91 млн квадратних кілометрів, що нижче попереднього рекорду, встановленого 25 лютого 2022 року.

глобальне потепління танення антарктика зміни клімату

Знак гривні
Знак гривні