Росії знадобиться час до травня для нового масштабного наступу, – CNN

На тлі нового наступу Росії на Сході України, США та їхні союзники скептично ставляться до того, що Москва накопичила достатньо сил і засобів для досягнення значних успіхів.

Про це повідомляє CNN з посиланням на офіційних осіб США, Великої Британії та України.

"Це, швидше за все, більш бажане, ніж реалістичне", – сказав високопоставлений американський військовий чиновник про наміри Росії розпочати зараз широкомасштабний наступ.

Росія збільшує кількість військ, розташованих на кордоні з Україною і на підконтрольній їй території, причому деякі з цих сил були залучені в результаті часткової мобілізації, оголошеної у вересні минулого року. Попри збільшення чисельності, західні союзники не бачать ознак достатніх змін у здатності цих сил проводити загальновійськові операції із захоплення та утримання нових територій.

"Малоймовірно, що російські війська стануть краще організованими, а отже, й успішнішими, хоча вони, схоже, готові відправити більше військ у м'ясорубку", – сказав високопоставлений британський чиновник в інтерв'ю CNN.

За оцінками американських військових, ЗС РФ знадобиться час до травня, щоб відновити достатньо сил для масштабного наступу, але російське керівництво хоче діяти швидше. Попри це, російська армія може перейти в наступ і раніше через тиск, який чинить на військових Кремль.

Хоча українські офіційні особи б'ють на сполох щодо нових російських атак на сході, з українського боку також є скептицизм щодо потуги російських військ у їхньому нинішньому вигляді.

"Вони накопичили достатньо живої сили, щоб захопити одне чи два невеликих міста на Донбасі, але це все, – сказав CNN високопоставлений український дипломат. – Це не вражає, порівняно з відчуттям паніки, яке вони намагалися створити в Україні".

Цього місяця президент України Володимир Зеленський попередив, що "Росія зараз концентрує свої сили й готується до спроби реваншу не тільки проти України, а й проти вільної Європи та вільного світу". Він заявив, що, на його думку, новий російський наступ вже розпочався.

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив у вівторок у Брюсселі, що США не бачать, щоб Росія "нарощувала авіацію" перед повітряною операцією проти України.

"З точки зору того, чи нарощує Росія свої літаки для якоїсь масованої повітряної атаки чи ні, наразі ми цього не бачимо. Ми знаємо, що Росія має значну кількість літаків на озброєнні, і у неї залишилося багато можливостей, – сказав він. – Тож ми повинні зробити все можливе, щоб надати Україні якомога більше засобів протиповітряної оборони".

Остін також сказав, що очікує, що Україна "проведе наступ десь навесні".

стратегія зс рф наступ росії оборона України

Знак гривні
Знак гривні