Після звільнення "годує" російську пропаганду менше: популярність Арестовича в російському Телеграмі згасає

Якщо довго дивитись на графік з кількістю згадок Олексія Арестовича російськими телеграм-каналами, може скластись враження, що останні його заяви про ППО в Дніпрі та подальше звільнення – це спроби повернути собі колишню медійну увагу.

Не зупинятимемось на тому, чому популярність таких публічних “експертів” як Олексій Арестович, скоріше шкодить Україні – це вже зробили до нас. Натомість, звернемо увагу на факт: Арестович так само активно був присутній в російському медіаполі, як і в українському. І поки російські підписники забезпечують багатотисячні перегляди його відеороликам у Youtube, в російські новини потрапляють лише “обрані” цитати. А зважаючи на рівень емоційності та кількість контенту, який він продукує, вибирати пропагандистам є з чого.

Але порахувавши кількість згадок Олексія Арестовича російськими телеграм-каналами, бачимо, що навіть гучний скандал через висловлювання щодо “роботи ППО в Дніпрі” та подальше звільнення не змогли в тривалій перспективі “відновити” весняний рівень популярності. Хоч і дозволили на один тиждень потрапити до найпопулярніших персон на шпальтах росЗМІ.

Зауважимо: в більшості випадків використання російськими пропагандистами цитат Олексія Арестовича є відверті висмикування та перекручування.

Так, наприклад, наприкінці березня вони писали: "Советник главы офиса Зеленского Арестович заявил, что Россия практически уничтожила военную промышленность Украины". Потім неодноразово підкреслювали своє прагнення перемовин цитатами на кшталт “Арестович: после боёв за Донбасс Путин захочет приехать на переговоры с Зеленским”. Або адаптували під свої тези його пояснення про те, чому українська влада знала про наступ і не попередила населення: “«Танками давить своих граждан или расстреливать» Арестович снова расчехлился и публично заявил об использовании мирных жителей в качестве живого щита”.

А от його висловлювання з критикою Росії, російської армії чи просто про успіхи України в цій війні, вочевидь, в російську телеграм-стрічку не потрапляли.

Один із прикладів того, як висловлювання Олексія Арестовича “адаптують” до російських потреб
Один із прикладів того, як висловлювання Олексія Арестовича “адаптують” до російських потреб

Хоча декілька разів він все ж підігравав напряму російським пропагандистам. Наприклад, коли в квітні опублікував фейкову фотографію понівеченої дівчини, нібито вбитої російськими військовослужбовцями в Гостомелі. І хоч публікацію було видалено, але вона все одно встигла “легітимізувати” фейк авторства славнозвісного російського пропагандиста американського походження Патріка Ланкастера.

Чи продовжить Арестович так само активно “годувати” російську пропаганду і після звільнення – питання поки що відкрите. Зараз видається, ніби “екс-радник офісу президента” став звучати менш переконливо. Щоправда, як показує дослідження російського новинного простору, навіть “бывший советник экс-президента Украины Леонида Кучмы” може ставати для роспропаганди “експертом”, якщо транслює “правильні” тези.

дезінформація телеграм арестович

Знак гривні
Знак гривні