Нардеп від "Слуг" пролобіював зменшення оподаткування для казино під час війни, – експерт

Правку, яка дозволила гральному бізнесу на початку війни перейти на спрощенку і платити лише 2% від доходу, вніс народний депутат від "Слуги народу" Андрій Мотовиловець.

Про це повідомляє старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай.

Він зазначає, що зміни до ПКУ, якими у квітні 2022 дали пільги бізнесу, в т.ч. "розширену спрощенку для всіх", не чіпали абзац, який забороняє гральному бізнесу працювати на спрощенці.

"04 квітня до Верховної Ради був поданий законопроєкт №7246 на одну сторінку, з двома змінами до Бюджетного Кодексу, які, що іронічно, стосувалися залучення міжнародної грантової допомоги до загального фонду бюджету та спрямування деяких коштів спецфонду по енергетиці на оборону.

06 квітня проєкт отримує схвальний висновок профільного Бюджетного комітету. Але 13-го квітня Комітет отримує звернення Мотовиловця, який просить доповнити цей законопроєкт положенням, яке виключило б з Податкового заборону ігорці працювати на спрощенці", – розповів Гайдай.

330997767_1137812663570911_8551693324061379393_n.jpg

Скріншот: Юрій Гайдай/Фейсбук

За словами експерта, Мотовиловець обґрунтував пропозицію тим, що:

- "наземний" гральний бізнес практично припинив своє існування, бо там грали "туристи-іноземці", а за ліцензії вже заплачено багато грошей;

- чинна модель оподаткування грального бізнесу "показала свою неефективність;

- в інтернеті "грають переважно також іноземці" (sic!!), тому "адміністрування податку 2% з виручки буде значно простішим, адже такі платежі здійснюються в безготівковій формі".

Гайдай описує подальшу хронологію подій. "Бюджетний комітет готує повторний висновок, в якому рекомендує включити доповнений цією пропозицією законопроєкт до порядку денного. При цьому ж у висновку Комітет зазначає, що Податковим кодексом заборонено вносити зміни до податкового законодавства непрофільними законами.

Тому вирішили додати до назви законопроєкту "Про внесення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення"Бюджетного кодексу України" слова "та розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України". Ніби це зробить законопроєкт профільним. При цьому в картку законопроєкту ці зміни не внесли, там залишилася стара назва.

Наступного дня, 14 квітня, законопроєкт швидко ухвалюють в цілому, на розгляд пішло дві хвилини. Законопроєкт так і залишився на одну сторінку, це не документ на 100 сторінок, де може загубитися одна правка. "Правка ігорки" там гордо світиться прямо над місцем для підпису", – розповів економіст.

А через два дні запрацювала пільгова спрощенка, зокрема для грального бізнесу.

"Отака печальна історія, яка вартувала бюджету, мабуть, кількасот мільйонів гривень податків з грального бізнесу. Точніше з тієї маленької його частини, яку показують "вбілу". Під час війни.

І попробуйте знайдіть хоч слово в медіа про те, як протягнули цю норму. Хоча все ж публічно, все на сайті ВР", – резюмував Гайдай.

Експерт зазначає, що декілька днів тому ця пільгу Рада прибрала.

Зазнаичмо, що через відсутність грошей у Бюджеті суттєво зменшено оплату для бійців ЗСУ. Про це читайте у нашій статті: Обсяг звітності зросте, стане важче тримати дисципліну. Чому зменшувати зарплату військовим — погана ідея

лобізм слуга народу економіка гральний бізнес Рада бюджет податки

Знак гривні
Знак гривні