Росія вже почала новий наступ в Україні, НАТО надаватиме зброю максимально швидко – Столтенберг

НАТО надаватиме швидку допомогу для України, щоб вона змогла відповісти на спроби Росії наступати, надасть зброю, боєприпаси та намагатиметься зробити так швидко, як це можливо.

Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив на брифінгу в Брюсселі, передає ЄП.

"Майже через рік після вторгнення Путін не готується до миру, а починає нові наступальні дії", — зазначив Столтенберг. Він наголосив, що саме тому важлива військова підтримка Києва всім необхідним на полі бою.

"Швидкість врятує життя. Якщо Путін виграє в Україні, це стане сигналом для авторитарних держав у світі про можливість використання сили для своїх зовнішньополітичних цілей", — додав генсек Альянсу, наголосивши, що НАТО "підтримуватиме Україну стільки, скільки потрібно".

Пізніше, відповідаючи на запитання журналістів, Столтенберг уточнив, що, на його думку, повторний наступ Росії в Україні "вже почався", що видно з кількості додаткових сил, які російська сторона спрямовує на Схід України.

"Для мене це лише наголошує на важливості вчасності у постачанні Україні зброї, обладнання, запчастин. Чим швидше ми це зробимо, тим більше життів ми врятуємо й прокладемо шлях до мирного вирішення конфлікту", — вважає генсек НАТО.

Крім того, генеральний секретар НАТО заявив, що в Альянсі ведеться обговорення надання Україні винищувачів західного зразка, та важливою в цьому плані є швидкість, з якою така допомога може надаватись.

Столтенберг нагадав, що військова допомога Україні з боку країн НАТО змінювалася з ходом повномасштабної війни РФ: спочатку був фокус на протитанковому озброєнні, далі — артилерії, протиповітряній обороні, нині йдеться про важке озброєння: бронемашини, бойові машини піхоти та бойові танки.

"В Альянсі постійно триває обговорення того, що потрібне Україні. Й також ведеться обговорення про бойові літаки", — підтвердив генсек Альянсу.

Але, за його словами, в цьому обговоренні потрібно зважати на два фактори. "По-перше, швидкість і нагальність. Коли йдеться про літаки, це забере багато часу. Тому мій пріоритет — щоб союзники змогли якнайшвидше надіслати танки, БМП тощо. По-друге, важливо постійно консультуватися щодо нових можливостей допомоги", — додав генсек Альянсу.

Нагадаємо, у вівторок у Брюсселі почнеться дводенна зустріч міністрів оборони держав-членів Північноатлантичного альянсу, а також зустріч Контактної групи з питань допомоги України у форматі "Рамштайн".

За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, головні питання порядку денного "Рамштайну" – захист українського неба, зокрема через залучення авіаційної платформи, а також розбудова "танкової коаліції", формування запасу міцності та стабільності по боєприпасах і логістиці.

НАТО військова допомога західна зброя наступ росії

Знак гривні
Знак гривні