Росія планує здійснити держпереворот у Молдові, – Мая Санду

Президентка Молдови Мая Санду заявила 13 лютого на пресбрифінгу про те, що Росія планує здійснити держпереворот у країні.

Про це повідомляє молдовське видання NewsMaker.

Зокрема, як стверджує Санду, РФ планує за допомогою протестів опозиції та із залученням людей з військовою підготовкою, а також громадян РФ, Білорусі, Сербії та Чорногорії, напасти на урядові будівлі та змінити владу в республіці.

Як заявила Санду, Росія не вперше має намір дестабілізувати ситуацію у Молдові. Восени минулого року такі спроби вже робилися, але завдяки оперативному втручанню органів безпеки країни вони виявилися безрезультатними.

"План [Росії] на майбутній період передбачає диверсії із залученням людей з військовою підготовкою, замаскованих під цивільних осіб, для проведення насильницьких дій, нападів на державні будівлі та захоплення заручників", – розповіла Санду.

Вона зазначила, що за допомогою протестів РФ має намір здійснити держпереворот у Молдові та змінити владу в Кишиневі.

9cf8473e2fdbd5c41b19b44b4b7db090_1656331978_extra_large.jpeg

Президентка Молдови Мая Санду з візитом у Києві, 27 червня 2022 року. Фото: сайт президента України

«Документи, отримані від наших українських партнерів (Володимир Зеленський під час виступу на спецзасіданні Європейської ради минулого тижня повідомив, що розвідка України перехопила план Росії щодо руйнування політичної ситуації у Молдові – ТЕКСТИ), вказують на місця та логістичні аспекти організації цієї підривної діяльності. План також передбачає використання іноземців для насильницьких дій. Наприклад, матеріали містять інструкції щодо правил в'їзду до Молдови для громадян Росії, Білорусі, Сербії та Чорногорії», – сказала Санду.

Президентка Молдови зазначила, що «при здійсненні плану злочинці розраховують на деякі внутрішні сили, зокрема, на злочинні угруповання, такі як партія "Шор", деяких ветеранів, колишніх правоохоронців та людей, відомих своїми зв'язками з Плахотнюком».

Від ТЕКСТІВ: У 2022 році, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, партія "Шор" почала активно взаємодіяти з російською владою, депутати відвідали Москву та налагодили "міжпартійні контакти". Упродовж 2022-го партія регулярно організовувала протести в Кишиневі з вимогами відставки президентки, розпуску парламенту та організації дострокових парламентських виборів. За словами Маї Санду, ці протести відбуваються за прямого фінансування Росії та спрямовані на встановлення проросійської влади в Молдові.

Лідер партії Ілан Шор, який проживає за кордоном через кримінальні провадження проти нього у Молдові, перебуває під санкціями США та Британії. Санкції також поширюються на молдовського олігарха Володимира Плахотнюка, який фігурує в кількох кримінальних провадженнях і переховується за кордоном. Вашингтон звинуватив цих осіб у звʼязках із Росією з метою дестабілізації ситуації в Молдові.

молдова санду вплив РФ глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні