Curiosity знайшов сліди стародавнього озера на Марсі (ФОТО)

Марсохід NASA Curiosity натрапив на зразки породи, вкриті слідами хвиль від стародавнього озера.

Про це повідомляє Science Alert.

"Це найкращий доказ наявності води та хвиль, який ми бачили за всю місію", – сказав Ашвін Васавада, науковий співробітник проєкту Curiosity в Лабораторії реактивного руху NASA в Каліфорнії.

Марсохід, який досліджує Марс з 2012 року, передав приголомшливі знімки хвилястих візерунків на поверхні породи, утворених хвилями мілководного озера мільярди років тому.

e2-PIA25732-Curiositys_360-Degree_View_of_Mar.width-1320.png

Фото: НАСА

Раніше Curiosity знайшов докази того, що озера колись вкривали частини Марса мінералами, які залишилися після висихання води.

Але вчені НАСА були здивовані, знайшовши такі яскраві докази наявності води в кратері Гейла, який марсохід зараз досліджує.

"Під час нашої місії ми пройшли через багато озерних відкладень, але ніколи не бачили слідів від хвиль. Це особливо дивно, тому що регіон Червоної планети, який ми досліджуємо, ймовірно, сформувався в той час, коли Марс ставав дедалі сухішим ", – сказав Васавада.

За даними NASA, марсохід також виявив уламки, що були знесені в долину потоком води з гори Шарп.

"Ці уламки зсуву, ймовірно, є найновішим доказом наявності води, який ми коли-небудь побачимо, – сказав Васавада. – Це дозволить нам вивчити шари вище на горі Шарп, до яких ми не можемо дістатися".

У NASA заявили, що гора Шарп надає вченим своєрідну "марсіанську шкалу часу" з найстарішими шарами внизу і наймолодшими вгорі.

Це дозволяє їм "вивчати, як Марс еволюціонував від планети, більш схожої на Землю у своєму далекому минулому, з теплим кліматом і великою кількістю води, до замерзаючої пустелі, якою він є сьогодні", – йдеться в повідомленні.

космос марс наса наука вода

Знак гривні
Знак гривні