Зеленський і Сунак підписали "Лондонську декларацію": що передбачає документ

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Лондона підписав разом із прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком "Лондонську декларацію", спрямовану на поглиблення підтримки та сприяння відбудові України.

"Наші країни стоять пліч-о-пліч перед обличчям російської агресії. Ми найближчі друзі і найвідданіші партнери. Велика Британія підтверджує свою непохитну відданість суверенітету і територіальній цілісності України, а також її праву реалізовувати власні заходи з безпеки, включно з майбутнім членством в НАТО. Збройні сили України захищають не лише свою територію, а й Статут ООН, наші спільні цінності та основні принципи міжнародного права", – йдеться у декларації.

У документі нагадується, що військова, гуманітарна та економічна підтримка України з боку Великої Британії з моменту повномасштабного вторгнення РФ сягнула майже 4 мільярдів фунтів стерлінгів. "Велика Британія пишається тим, що є найбільшим постачальником військової допомоги Україні після Сполучених Штатів, з підтримкою у 2,3 млрд фунтів стерлінгів у 2022 році", – йдеться у документі.

Зазначається, що військова підтримка України з боку Сполученого Королівства є незмінною: "Велика Британія продовжуватиме надавати допомогу в усіх трьох сферах: на суші, в повітрі та на морі".

Британія зобов’язується підтримувати економіку України, допомагати у відновленні української енергосистеми та інших об'єктів цивільної інфраструктури, а також продовжувати санкційний тиск на Росію – включно з використанням заморожених російських активів на користь України.

"Наші країни рішуче налаштовані на перемогу над російським вторгненням і досягнення справедливого і сталого миру. Разом ми розбудуємо українські збройні сили, які будуть здатні захистити свою країну і стримувати атаки", – йдеться у декларації.

У документі зазначається, що Велика Британія допоможе в довгостроковій розбудові Збройних Сил України. У 2023 році вона підготує щонайменше вдвічі більше українських військовослужбовців, ніж у 2022-му, і надасть щонайменше 2,3 млрд фунтів стерлінгів у вигляді військової допомоги, в тому числі просунутіші можливості.

У контексті військової допомоги Лондон наголошує, що напередодні саміту НАТО у Вільнюсі працюватиме з членами Альянсу над "поглибленням оперативної сумісності України з НАТО і прискоренням переходу України на стандарти НАТО".

Крім того, Сполучене Королівство обіцяє запровадити нові заходи проти ключових секторів російської економіки та вживатиме рішучих дій з партнерами для боротьби з усіма формами обходу санкцій.

Також Велика Британія зобов'язується:

Окремо Британія наголошує на підтримці "формули миру", запропонованої президентом України, й готова відігравати провідну роль для її втілення, а також анонсувала проведення 21-22 червня в Лондоні Конференції з відновлення України.

підтримка заходу зеленський союзники україни україна-британія

Знак гривні
Знак гривні