Чому скасування мита і ПДВ на дрони не вплине на ЗСУ як слід

Військовослужбовець ЗСУ засновник й засновник Центру підтримки аеророзвідки Ігор Луценко у колонці для Lb.ua пояснює, чому скасування мита і ПДВ на дрони змінить так мало. Нижче пряма мова автора.

Перше. З дронами та подібними високотехнологічними продуктами, що гостро необхідні на фронті, проблема зовсім не в тому, скільки треба платити під час їхнього завезення. Ціна (яку, звісно, збільшують податки й мита) – не головний, хоча й важливий фактор.

Новина виглядає переможною – можна похвалити депутатів, але не надто. Бо мусимо усвідомлювати, що на ситуацію із забезпеченням ЗСУ дронами це, на жаль, як слід не вплине.

Набагато важливіше – це терор з боку Державної служби ЕКСПОРТНОГО контролю (ДСЕК), котру багато років тому наділили неприродною функцією контролю ІМПОРТУ.

Зроблено це було, аби створити схему вимагання хабарів з імпортерів, коли практично кожен екземпляр високотехнологічної продукції ДСЕК може запідозрити в тому, чи не є він товаром подвійного використання, а відтак таким, що потребуватиме особливих дозволів на ввезення в Україну. І зупинити імпорт на невизначений час.

Мавік-3.Блог-1024x684.jpeg

Фото: "Повернись живим"

Саме ДСЕК всю історію була гальмом для ввезення найпоширеніших нині на фронті дронів, 100% з яких все ще закуповують за приватний кошт – моделей типу DJI Mavic 3. Цей дрон визнано товаром цивільного використання у США, ЄС та Китаї, однак майже рік інтенсивних бойових дій українська ДСЕК вперто чинила перешкоди для ввезення волонтерами головного нині засобу розвідки для Збройних сил України. Про що було достатньо обурення і в ЗМІ, і в соцмережах.

Стараннями активної громадськості для цього дрона після 10 місяців війни зроблено вже виняток. Але корупційна схема залишається, і ДСЕК має ті повноваження, котрі в неї з’явилися заради корупції і котрі досі прикривають легендою про «міжнародні зобов’язання України».

Друге. Зараз настає час 100% військових дронів, сконструйованих і вироблених для війни. Нам треба виробляти десятки тисяч спеціалізованих дронів на місяць.

І вдумайтеся, що в понеділок ухвалили депутати!

Ввозити готові дрони можна без мита і ПДВ, а от ввозити деталі й збирати їх в Україні – будь ласка, платіть ПДВ і мито. Фактично це заохочення нашим виробникам виїжджати в Польщу чи Німеччину замість стимулювати виробництво тут.

Тож якби, приміром, ВРУ скасувала мито-ПДВ на ввезення запчастин, а лишила його на готові вироби, то це було б набагато краще для фронту.

Аргументація профільного комітету проти швидкого скасування мит на запчастини – мовляв, слід не поспішати, ретельно проаналізувати товарні позиції, щоб під виглядом компонентів для БпЛА не пішла контрабанда.

Але хіба можна порівняти потенційну шкоду від навіть найбільшої можливої тут контрабанди зі збитками, котрих зазнає бюджет навіть за кілька тижнів відстрочки масового запуску виробництва дронів?

Якщо навіть цинічно рахувати втрати на фронті у грошах, то це значно більша сума, котра включає для держави виплати загиблим, витрати на ремонт знищених міст і сіл на фронті та інфраструктури в тилу. Кожен додатковий день – це мільярдні збитки, яких не здатен завдати жоден контрабандист.

Тому краще було б іти швидким шляхом, ухвалювати скасування мита і ПДВ в позиції «Частини літальних апаратів», а потім уже, за потреби, вичищати з цього переліку те, що сприяє контрабанді.

І повторюся: слід прибрати інші непотрібні обмеження на рентабельність виробництва та на імпорт такої потрібної нам на фронті продукції, серед яких схема з Держслужбою експортного контролю сяє головним діамантом.

пдв мита зсу дрони потреби війська

Знак гривні
Знак гривні