У Міністерстві оборони України панує безлад тоді, коли Росія готується до наступу, – Reuters

Кадрова плутанина в Міністерстві оборони України у вирішальний для України час не пройшла повз увагу західних ЗМІ. Наводимо статтю Reuters, в якій видання пише, що хаос в оборонному відомстві сіє на Заході сумніви щодо керівництва військовими зусиллями України.

Питання щодо відставки міністра оборони Олексія Резнікова стали першою публічною ознакою серйозного безладу в військовому керівництві України у воєнний час. І це відбувається саме тоді, коли Київ готується до очікуваного російського наступу.

Читайте також: Нинішня кадрова катавасія в силових структурах вигідна ворогам зовні (Погляд)

Давид Арахамія, голова фракції партії Зеленського "Слуга народу", заявив, що голова розвідки Кирило Буданов замінить Резнікова на посаді міністра оборони. "Олексій Резніков у рамках уряду переводиться на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості для посилення військово-промислового співробітництва", – сказав Арахамія.

Сам Резніков, реагуючи на слова Арахамії ввечері 5 лютого, повідомив, що з ним про призначення міністром з питань стратегічних галузей промисловості не говорили, і він би відмовився від такої пропозиції.

(6 лютого вдень Арахамія заявив, що питання відставки Резнікова відклали щонайменше на тиждень – ТЕКСТИ).

Читайте також: Скандал з публікацією фальшивого паспорта чиновника Міноборони Лієва наштовхує на думку про цілеспрямовану інформатаку

Ця плутанина завершує двотижневу боротьбу з можливими посадовими злочинами, що є найбільшими політичними і адміністративними пертурбаціями в Україні з часу вторгнення Росії рік тому. (Про перебіг подій докладніше читайте тут: День обшуків. Синхронність дій нагадує масштабне шоу – ТЕКСТИ)

Зеленський каже, що йому потрібно показати, що Київ може бути надійним розпорядником мільярдів доларів західної допомоги. Але ці кроки можуть дестабілізувати політичний клас, який об'єднався проти російського вторгнення.

Тим часом російські війська вперше за пів року просунулися вперед у безперервних боях на сході країни. Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай заявив, що Москва перекидає підкріплення для нового наступу, який може розпочатися наступного тижня.

Читайте також: Симптоми нового наступу: ворог збільшив кількість обстрілів на Східному фронті (інфографіка)

Україна також планує весняний наступ, але чекає на постачання обіцяних західних ракет більшої дальності та бойових танків.

Частина підтримки Заходу також надійшла у вигляді економічних санкцій, і з'явилися ознаки того, що вони б'ють по закордонних доходах Росії так само, як вона збільшує витрати на війну. Міністерство фінансів РФ заявило, що життєво важливі для Росії доходи від нафти й газу в січні впали на 46% проти минулого року.

Читайте також: У Росії найбільший з 1998 року дефіцит бюджету через падіння доходів від нафти й газу, – Bloomberg

Юрист Резніков був обличчям України на міжнародних зустрічах, де союзники пообіцяли надати мільярди доларів на озброєння, і його тепло приймали в західних столицях, зокрема в Парижі минулого тижня.

Однією з перешкод для його заміни на Буданова, який швидко підіймається кар'єрними сходами та має нагороди за секретні операції, є правило, що вимагає, щоб міністр оборони був цивільною особою.

Оголошуючи про плани змін, Арахамія заявив, що у воєнний час українськими збройними силами повинні керувати люди, які мають досвід у сфері оборони або безпеки: "Війна диктує зміни в кадровій політиці", – написав він у телеграмі.

Але радник Зеленського Михайло Подоляк сказав, що Резніков був "надзвичайно ефективним з точки зору комунікації з нашими партнерами". Він закликав національне телебачення припинити спекуляції: "Президент прийме рішення, потім це рішення буде обговорюватися на різних рівнях... потім воно буде офіційно повідомлено".

У неділю Резніков заявив, що подасть у відставку, якщо президент Володимир Зеленський ухвалить таке рішення.

міноборони резніков наступ росії кадрова політика

Знак гривні
Знак гривні