Накладені НКРЕКП штрафи на обленерго за відключення світла за вказівкою "Укренерго" – це популізм, – експерт

Оператори системи розподілу вимикають людям світло за розпорядженням системного оператора "Укренерго", а накладені на них штрафи базуються на неперевіреній інформації.

Про це заявив генеральний виконавчий директор "Розумні електромережі України" Олександр Баранюк, інформує Цензор.НЕТ.

"Я переконано вважаю, що дії регулятора в цьому випадку мають популістичний характер, за всієї поваги, це не личить регулятору і не має нічого спільного з good government", – сказав він.

Баранюк наголосив, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) накладає на обленерго штрафи за обов’язки, які вони на себе не брали і які виконуються в умовах війни.

"Ми зараз говоримо про те, щоб карати одну з компаній за те, що ще достеменно не перевірене, і де є досить висока похибка, не з вини комісії, не з вини компаній, не з вини держави, а з вини держави-сусіда", – сказав Баранюк.

Він додав, що зараз українці вважають енергетиків героями, які, ризикуючи своїм життям, повертають людям світло.

"Більше того, обленерго фактично позбавлені RAB-тарифу, вони зазнали недостатнього підняття заробітних плат, працюють в умовах, коли їх персонал активно мобілізують", – підкреслив Баранюк.

Нагадаємо, ексміністр енергетики Іван Плачков заявляв, що відключення світла відбуваються за командою "Укренерго", і якщо диспетчери операторів системи розподілу не будуть їх дотримуватись, то їх чекатиме карна справа. Також Державна інспекція енергетичного нагляду України встановила, що оператори систем розподілу (обленерго) докладають максимум зусиль, щоб розподіл дефіцитної електроенергії між всіма споживачами був справедливим. Крім того, держорган визначив, що через російські атаки у Київській, Одеській та Дніпропетровській області аварійні відключення відбуваються майже так само часто, як і у прифронтових регіонах.

відключення світла енергокриза укренерго обленерго

Знак гривні
Знак гривні