Ексголові "Нафтогазу" Коболєву оголосили підозру через багатомільйонну премію

У четвер, 19 січня, Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру ексочільнику "Нафтогаз України" Андрію Коболєву у заволодінні понад 229 млн грн у вигляді премії за перемогу в арбітражі проти Газпрому.

Про це повідомила пресслужба Національного антикорупційного бюро.

Слідство встановило, що очільник компанії (2014-2021 рр.) в травні 2018 року всупереч вимогам законодавства видав наказ про преміювання працівників компанії, на підставі якого йому виплатили майже 261 млн грн (еквівалент 10 млн дол. США) за екстраординарні досягнення. Йдеться про позитивне рішення у справі щодо контракту купівлі-продажу природного газу у 2009-2019 рр", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ця сума суттєво перевищувала нормативно визначені розміри таких виплат (37,48 млн грн). До того ж за ті самі досягнення екскерівникові компанії виплатили премію й у 2017 році у 12,49 млн грн, додали в НАБУ.

"Загалом упродовж 2018 року підозрюваному, як вважає слідство, незаконно виплатили коштом компанії понад 229,25 млн грн – це різниця між фактично виплаченою премією і максимально допустимим її розміром", – заявили в Бюро.

Дії особи кваліфікували за ч. 5 ст. 191 КК України.

Коболєв у своєму Facebook прокоментував повідомлення про підозру у справі:

"Розуміючи, що відбувається її [підозри] підготовка, коли знаходився за кордоном, відразу повернувся в Україну, щоб не давати привід для звинувачень, що я кудись втік чи ховаюсь. Цього точно робити не збираюсь, а збираюсь доводити свою правоту", – написав Коболєв.

Як нагадує biz.nv, у 2018 році наглядова рада Нафтогазу схвалила виплату премій розмірі 1% від суми виграшу в Стокгольмському суді над Газпромом ($4,6 млрд). Тоді виплатили першу частину премій на суму $20,7 млн, що відповідало 1% від обсягу виграшу, визнаного у фінансовій звітності Нафтогазу за 2017 рік.

Гроші отримав 41 працівник компанії з-поміж тих, хто прямо або опосередковано зробив значний внесок у досягнення цього результату. Серед них колишній голова правління НАК Нафтогаз України Андрій Коболєв та колишній комерційний директор компанії Юрій Вітренко.

Решта премії мали бути виплачені після стягнення з Газпрому залишку виграшу. Гроші вдалося отримати тільки наприкінці 2019 року. Внаслідок штрафних санкцій сума зросла до 2,9 млрд доларів, відповідно топменеджери, згідно з контрактом, мали отримати близько $29 млн.

В кінці 2019 року Газпром заплатив Нафтогазу $2,9 млрд, але друга частина премій не була виплачена, оскільки на початку лютого 2020 року Кабмін попросив наглядову раду Нафтогазу призупинити виплату премій.

Нафтогаз набу коболєв премія газпром

Знак гривні
Знак гривні