Захід досягнув нового вкрай важливого переломного моменту щодо України, – CNN

У США та їхніх союзників обмаль часу, щоб надіслати більш потужне озброєння і навчити українських солдатів, як ним користуватися, перед другим, можливо, вирішальним роком війни, коли Росія може розпочати новий масштабний наступ.

Про це пише CNN.

Видання зазначає, що важливість західної допомоги унаочнила жахлива ракетна атака Росії на дев'ятиповерхівку в Дніпрі, внаслідок якої загинуло 45 осіб, зокрема шестеро дітей. Ця трагедія посилила ницість неспровокованої війни та поновила заклики щодо трибуналу над Путіним через воєнні злочини Росії. Вона також підкреслила, що будь-які надії на закінчення війни шляхом переговорів є більш віддаленими, ніж будь-коли, і цей факт, схоже, додав нової рішучості і єдності Західному альянсу в критичний момент.

Зараз партнери надають Україні танки та бронетехніку. Деякі з них приєднуються до США у відправленні ЗРК "Патріот" – такі ініціативи вважалися табу на початку війни, коли Захід намагався уникнути подальших провокацій з боку Путіна.

Питання, що постали перед Заходом зараз, є серйозними, але вони не нові.

Як далеко має зайти НАТО, задовольняючи дедалі відчайдушніші заклики України про надання їй більшої кількості досконалвших наступальних озброєнь? Якою є червона лінія Росії до того, як дії Заходу спровокують масовану ескалацію – можливо, включно із застосуванням ядерної зброї, що може відкрити жахливу нову сторінку війни та ризик прямого протистояння між США і Росією?

Є також питання про те, як довго ще протримаються політичні підвалини надзвичайних зусиль Заходу з порятунку України в Сполучених Штатах і Європі – навіть якщо м'яка зима послабить зусилля Путіна з ведення енергетичної війни проти цивільного населення.

Президент Джо Байден і західні лідери стоять перед дилемою, яка тільки загострилася після опору України і дивовижної здатності завдати важких втрат російській армії. Чи готовий Захід допомогти Україні вигнати окупанта з усієї її території? Це мета, яка зрештою може спричинити непередбачувані політичні потрясіння в Москві та навіть поставити під загрозу виживання Путіна при владі. Чи Захід обмежує свої зусилля наданням Україні достатньої міцності, щоб вижити, але не перемогти?

325765136_558768429644210_8421687672745341276_n.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ

Генерал у відставці Веслі Кларк, колишній верховний головнокомандувач об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, сказав CNN, що Захід повинен зробити набагато більше, особливо після ракетної атаки на Дніпро.

"Ми повинні дати Україні зброю, щоб вигнати Росію. Росія не зупиняється на досягнутому, Путін мобілізує більше сил. Він планує новий наступ", – сказав Кларк. "Це чудово, що ми даємо їм 10 танків з Британії. Десять танків? Україні потрібно 300, 500 танків. Дуже добре, що ми намагаємося відправити їм ще кілька гаубиць. Але цього недостатньо. Ми повинні серйозно підійти до цього питання".

Ці питання перебувають в центрі надзвичайного шквалу дипломатичної активності по обидва боки Атлантики на цьому тижні. У вівторок Байден розмовляв з канцлером Німеччини Олафом Шольцем і вітав прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте в Овальному кабінеті. Україну відвідала урядова делегація США високого рівня. Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі вперше відвідав Польщу, де зустрівся зі своїм українським колегою. Цього тижня він візьме участь у черговому засіданні Контактної групи з питань України в Німеччині, де 50 країн зберуться, щоб пообіцяти нову підтримку Києву.

Всі ці лідери говорять про велику гру. Але після емоційних благань президента України Володимира Зеленського про більшу допомогу під час різдвяного візиту до Вашингтона в Україні постає питання, чи буде щедрість західних лідерів відповідати їхній риториці.

Державний секретар Ентоні Блінкен у вівторок непрямо визнав останні неминучі зміни в американській допомозі, яка вже коштує десятки мільярдів доларів, що було б немислимим на початку війни.

"У міру того, як ця агресія розвивалася, так само розвивалася і наша допомога Україні", – сказав він на пресконференції з міністром закордонних справ Великої Британії Джеймсом Клеверлі.

"Якщо ви подивитеся на траєкторію від "Стінгерів" до "Джавелінів", від "Хаймарсів" до бойових машин "Бредлі" до ракетних батарей "Патріотів", ми постійно надаємо те, що потрібно Україні, і ми робимо це таким чином, щоб бути впевненими, що вона реагує на те, що насправді відбувається на полі бою, а також прогнозуємо, куди це може піти", – сказав Блінкен.

У розвиток його слів, Джон Кірбі, координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій, сказав CNN, що нові оголошення про зброю і допомогу можуть з'явитися "можливо, вже до кінця цього тижня". При цьому він не уточнив, чи надішлють США танки в Україну.

Тим часом Клеверлі заявив, що Путін повинен зрозуміти, що Британія матиме "стратегічну витримку, щоб залишатися" з Україною, поки "робота не буде виконана".

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн своєю чергою запевнила, що ЄС не припинятиме підтримку України. "За останній рік ваша країна змінила світ і надихнула Європу, і я можу запевнити вас, що Європа завжди буде з вами", – сказала фон дер Ляєн у Давосі після виступу Зеленського.

І в Європі зростає оптимізм щодо того, що канцлер Німеччини Шольц зробить важливий крок як для країни, що з часів Другої світової війни ненавидить мілітаризм, і погодиться на відправку танків в Україну.

Про це заявив президент Литви Гітанас Науседа після візиту до Берліна: "Я твердо вірю, що канцлер Шольц прийме рішення щодо цього, і я був свідком дуже важливого перелому або поворотного моменту в мисленні або менталітеті Німеччини".

Західна риторика на підтримку України рідко коли була такою різкою. Наступні кілька днів покажуть, чи будуть обіцянки військової допомоги відповідати цій рішучості.

ескалація західна підтримка військова допомога байден

Знак гривні
Знак гривні