Японія – головний партнер України і наша найбільша підтримка в Азії, – посол Корсунський

Посол України в Японії Сергій Корсунський в інтерв'ю RFI розповів про відносини України та Японії, яка цьогоріч головує у "Великій сімці". Наводимо ключові тези дипломата.

Чому 80% населення Японії підтримує Україну

Японія — це наш найбільший партнер і наша найбільша підтримка в Азії. Це член «Сімки», це дуже відповідальний член міжнародного співтовариства. І вони дотримуються всіх режимів, які були запроваджені щодо Росії. 

У Японії є російське лобі і дуже потужне посольство, із яким нам минулого року доводилося вести позиційну боротьбу. Ми перемогли: Росія не присутня в інформаційному просторі Японії. Вони брешуть — ми це успішно доводимо. Усі звинувачення на адресу України були дезавуйовані.

І сьогодні я можу підтвердити, що 80% населення Японії підтримує Україну, підтримує політику уряду по відношенню до України.

protest-1.webp

© AP / Chisato Tanaka

Дуже важливо, щоб в Україні розуміли: Японія — наш дуже великий друг. Це не слова, це реальність. Вони дуже близько до серця сприйняли події в Україні. 

Вони відчувають усім народом, буквально душею відчувають, серцем, що це несправедлива війна. Вони намагаються допомагати хто як може. У нас іде безкінечний потік гуманітарної допомоги, яку ми зараз обробляємо і відправляємо в Україну. І це створює, як на мене, дуже великий потенціал співпраці.

Яку допомогу Україні надала Японія

З лютого минулого року Японія надала (допомоги — ред.) на один мільярд сто мільйонів доларів. Частина — це пряма фінансова підтримка, частина — це знаряддя для Збройних сил України невійськового характеру. Це дуже важливі для наших захисників речі, а також гуманітарна допомога.

Перед Новим роком було додатково виділено 500 мільйонів доларів. Це допомога також по різних каналах. Один із проєктів, який реалізується буквально в ці дні, — це доставка генераторів та іншого обладнання, яке допоможе Україні пережити зиму. (12 січня у Кабміні повідомили, що уряд Японії виділив $95 мільйонів на відновлення критичної інфраструктури України, — ТЕКСТИ).

Є інші проєкти. Наприклад, тренування українців, передача обладнання для розмінування. Ми трохи пізніше будемо приймати в Токіо делегацію Міністерства внутрішніх справ, яка буде займатися цим проєктом.

Чому Японія не надає Україні пряму військову допомогу

Після Другої світової війни в Японії була прийнята Конституція, у якій є стаття 9. У ній йдеться про те, що Японія виключає розглядати війну як засіб вирішення міжнародних спорів. У країни немає навіть армії, а є лише Сили самооборони. Це різні речі.

З тих пір в Японії діє заборона на постачання зброї. І Японія — це, мабуть, одна з найбільш пацифістських країн світу, яка завжди дотримується механізму політичного вирішення будь-яких спорів. У тому числі ідеться про ситуацію з Північними територіями, які Радянський Союз незаконно окупував в 45-му році. І досі вони залишаються під Росією. Японія ніколи не ставить питання про силове звільнення цих територій.

Внутрішні інструкції Японії виключають поставки зброї. І ця позиція не стосується саме України. Вона така в принципі. А от все, що стосується не зброї, — це захисне знаряддя, дрони та багато інших важливих речей — це було поставлено в Україну, причому уперше з часів Другої світової. 

kors-8.webp

© Сергій Корсунський

Цьогоріч Японія головує в G7, як це позначиться на Україні  

Японія як головуюча в «Сімці» має реалізовувати порядок денний «Сімки», який дуже тісно зав'язаний на питанні України, на допомозі Україні. Особливо в тому контексті, що, як ми віримо, сподіваємося і плануємо, цього року ми маємо завершити активні бойові дії, звільнити наші території та перейти до етапу відбудови України. 

А Японія відіграє одну з ключових ролей у світовому розподілі допомоги — і як інвестор, і як країна, яка є першим номером у МВФ і друга у Світовому банку. 

Як Японія зараз ставиться до Росії

Росія — це сусід Японії. Це був важливий ринок для Японії. Сьогодні все це припинено. Японія запровадила проти Росії 15 різних пакетів санкцій, Японія внесена Росією до списку недружніх держав. Японські компанії або припинили, або припиняють діяльність у Росії.

Єдиний аспект, який ми поки що не можемо подолати, — це участь Японії в енергетичних проєктах в Росії «Сахалін-1» і «Сахалін-2». Це пояснюється тим, що Японія імпортує 97% енергоресурсів. І постачання цих ресурсів, наприклад із Перської затоки, має певні ризики. Тому Японія досі має свою частку в цих проєктах. Нафту (у Росії — ред.) вона не закуповує, закуповує природний газ. Це приблизно 9% від потреб. 

Але в Японії йде правильний процес поновлення атомної енергетики. У 2011 році була трагедія на «Фукусімі», і після цього всі реактори в Японії були зупинені. А це більше ніж 30 реакторів. Сьогодні вони потихеньку поновлюються. Ідеться також про розробку технології малих модульних реакторів разом зі Сполученими Штатами. І вони, безумовно, поновлять атомну енергетику. І тоді, я думаю, вони припинять співробітництво з Росією зовсім. 

Чому Японія суттєво збільшила витрати на оборону

Японія різко збільшує бюджет на оборону до 320 мільярдів доларів — і стає третьою країною у світі за витратами на оборону. Ідеться, зокрема, про створення нових видів озброєння. Наприклад, із Британією і, здається, з Італією вони працюють над новим літаком. Ідеться про розроблення ракет, дронів, будівництво нових кораблів військово-морського флоту. 

Росія тут займається тим самим, що відбувалося стосовно України напередодні вторгнення. Вона проводить навчання на Північних територіях, вона постійно літає стратегічними бомбардувальниками навколо японських островів, засилає флотилії в Тихий океан і Японське море для навчань разом із китайцями. Усе це в Японії не пройшло без уваги.

україна-японія велика сімка азія

Знак гривні
Знак гривні