Чи справді 2023 може стати роком перемоги України, – WP

Видання The Washington Post спробувало спрогнозувати, як розвиватимуться події російсько-української війни у 2023 році, опитавши низку експертів. Наводимо переклад тексту.

З модернізованим озброєнням у дорозі, рішучістю Заходу, яка залишається непохитною, і українською армією, яка продовжує маневрувати та перехитровувати російську армію, обіцяний "рік перемоги" в Україні має гарний початок.

Якщо 2023 рік продовжиться так, як він розпочався, є всі шанси, що Україна зможе виконати новорічну обіцянку президента Володимира Зеленського відвоювати всі окуповані території до кінця року – або принаймні достатню територію, щоб остаточно покласти край російській загрозі, кажуть західні чиновники та аналітики.

Читайте також: Десять місяців російсько-української війни: підсумки та прогнози

Але поки Зеленський згуртовував українців в очікуванні перемоги в цьому році, президент Росії Путін використовував свої новорічні промови, щоб підготувати росіян до затяжної боротьби. Російські війська окопуються на укріплених оборонних позиціях, посилених щонайменше 100 000 нещодавно мобілізованих солдатів, і хоча здається малоймовірним, що Росія зможе захопити більше території найближчим часом, Україні також буде важче просуватися вперед у 2023 році, ніж торік, попри імпульс від недавніх перемог, кажуть військові експерти.

324502802_709734120524722_2096634201029207220_n.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ

Якщо Київ не зможе досягти значних проривів проти цієї укоріненої, наростальної російської сили, є ризик, що війна перетвориться на затяжний конфлікт на користь Путіна, вважає Елізабет Шеклфорд з Чиказької ради з глобальних питань. За її словами, пакет допомоги у розмірі 45 мільярдів доларів, схвалений Конгресом, допоможе Україні пережити цей рік, але з огляду на президентські вибори в США у 2024 році, довгострокові перспективи передбачити складніше.

Читайте також: Україна має перемогти у 2023 році. Заходу слід показати Росії, Китаю та Ірану силу своєї рішучості, – The Telegraph

"2023 рік – це дійсно той самий рік, – каже Шеклфорд. – Якщо це не завершиться у 2023 році, Путін матиме дуже велику перевагу. Наразі Зеленський все ще має шанс, тому що у нього все ще є дуже сильна підтримка".

Бен Годжес, колишній командувач армії США в Європі, сказав, що події першого тижня року свідчать про гарні перспективи для України. Він зазначив переваги, якими зможе скористатися Україна, від високого морального духу в армії, яка захищає свою батьківщину, до чудового керівництва, згуртованості та, як видається, непохитної підтримки Заходу.

Широке неприйняття Сполученими Штатами і Європою заклику Путіна до тимчасового припинення вогню на час православного Різдва стало чітким і завчасним нагадуванням про те, що Україна ще не перебуває під тиском щодо вступу в переговори, які, за словами західних офіційних осіб, ймовірно, будуть використані Москвою як можливість переозброїтися і перегрупуватися для подальших наступальних дій, одночасно посилюючи свій контроль над окупованими територіями.

Внаслідок новорічної атаки на імпровізовану російську казарму в окупованому Росією східноукраїнському місті Макіївка загинуло щонайменше 89 російських солдатів, за даними Москви, і, можливо, набагато більше, за оцінками українських і американських офіційних осіб.

Цей удар продемонстрував не лише перевагу України в озброєнні, розвідці та можливостях спостереження, а й постійні тактичні помилки Росії. Москва поклала провину на новоприбулих мобілізованих, які використовували мобільні телефони, що видали їхнє місцеперебування. Американські офіційні особи, однак, заявили, що є певні докази того, що Росія також зберігала боєприпаси в казармах, що збільшило кількість жертв.

Читайте також: Які є причини для оптимізму українців у 2023 році, – Atlantic Council

Того ж дня Україна заявила, що збила всі 45 іранських безпілотників, запущених з метою затьмарити її новорічні святкування, що є ознакою того, що українська протиповітряна оборона стає все більш вправною у стримуванні російських атак на інфраструктуру країни.

Заяви Франції, США та Німеччини про те, що вони вперше нададуть Україні бойові машини, стали значним поштовхом до посилення наступальних можливостей України.

Навіть погода була прихильною до України: рекордно теплі зимові температури в Європі обвалили ціни на енергоносії та позбавили громадян страждань, які, за прогнозами багатьох аналітиків, могли б підірвати європейську підтримку воєнних зусиль України.

5989b9b2098b2e0ea751ca83bb4d2c4a_1671539498_extra_large.jpeg

Фото: president.gov.ua

У своїй заяві про передачу легких танків президент Франції Еммануель Макрон, якого широко критикують в Україні за те, що він нібито намагається умиротворити Путіна, пообіцяв підтримувати Україну "до перемоги", що стало його найбільш однозначною заявою про підтримку на сьогодні.

Годжес висловив упевненість, що доки західна підтримка залишається сильною, Україна зможе повернути всю або більшу частину окупованої Росією території в цьому році, включно з Кримським півостровом, який Росія окупувала й анексувала у 2014 році.

За його словами, шляхи постачання півострова є потенційно вразливими для українських атак з використанням високоточної зброї HIMARS, і Україна може змусити Росію вивести свої війська з Криму ще до того, як вона зможе відвоювати весь Донбас, де зараз зосереджена основна частина бойових дій.

«Я вважаю, що Україна досягла незворотного імпульсу, і росіяни нічого не можуть зробити, щоб це змінити, якщо не знайдуть спосіб переконати Захід втратити інтерес», — сказав Годжес. "Я бачу багато позитиву і не бачу послаблення рішучості Заходу", — додав він.

Але зараз на Україні лежить тягар продовження наступу, що складніше, ніж оборона території, сказав Роб Лі, колишній морський піхотинець США, який зараз працює в Інституті досліджень зовнішньої політики.

Успіхам України у 2022 році сприяли російські помилки, які з меншою ймовірністю можуть повторитися зараз, коли російські війська окопуються надовго, сказав він. "Захищатися легше, ніж нападати, і росіяни вже створили довгі оборонні позиції", — наголошує Лі.

У певному сенсі, за словами Лі, Україна вже перемогла, не лише стримавши початковий російський натиск, а й повернувши собі майже половину території, яку Росія захопила у перші тижні війни.

"Після перших двох тижнів війни було зрозуміло, що Росія не змогла досягти своїх цілей, — пояснює він. — Цілі Росії були настільки амбітними, що Україна виграла лише тим, що залишилася суверенною країною. Але зараз питання полягає в тому, чи зможе Україна досягти того, чого вона хоче, тобто повернутися принаймні до кордонів 24 лютого, якщо не відвоювати більшу територію".

"Чи зможе вона це зробити, — додав Лі, — ось що не зовсім зрозуміло".

Читайте також: Росія кинула на війну всі сили і техніку. Захід має віддавати Україні все, що може, – Курт Волкер

Багато що може залежати від того, у якої сторони першою закінчаться боєприпаси. Західні посадовці місяцями прогнозували, що Росія ризикує залишитися без снарядів, і хоча цього ще не сталося, з'являються нові свідчення того, що російські запаси є низькими.

Українські офіційні особи заявили наприкінці минулого року, що інтенсивність російських артилерійських обстрілів уздовж східного фронту зараз становить лише третину від того, що було влітку, коли російські війська активно наступала. І хоча Кремль наказав збільшити виробництво, очевидно, що воно не зможе відповідати споживанню, сказав західний чиновник на умовах анонімності.

Виснаження російських запасів боєприпасів, особливо для артилерії, робить малоймовірним, що Росія зможе провести будь-яку успішну наступальну операцію протягом деякого часу, попри прогнози українських військових про те, що Москва готує великий наступ, згідно з оцінкою Інституту вивчення війни.

324442690_723737835712019_6985406795065402434_n.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ

Але також далеко не ясно, що Захід зможе задовольнити потреби України в боєприпасах, тим більше, що наступальні операції вимагають більшої кількості снарядів, каже Дмітрій Альперович, голова вашингтонського аналітичного центру Silverado Policy Accelerator.

Альперович спрогнозував, що Україна зможе відвоювати деякі території цього року, але недостатньо, щоб забезпечити остаточну перемогу. Путін, схоже, лише подвоює свою рішучість підкорити Україну, і хоча Росії наразі не вистачає потенціалу для проведення успішних наступальних операцій, вливання свіжих мобілізованих солдатів посилює її здатність стримувати просування України вперед.

"Я не думаю, що цей рік буде роком закінчення війни, на жаль", — сказав Альперович.

Якщо лінія фронту не зміститься суттєво в наступному році, подальший шлях стає більш туманним. І російській, і українській економіці буде важко витримати тривалу війну. І неясно, чи зможе кожна країна створити достатню кількість живої сили для тривалої боротьби. Наразі Україна має перевагу, маючи мільйонний резерв чоловіків призовного віку, попри її менший розмір, тоді як Росія витягує засуджених з в'язниць, щоб підтримувати свою присутність на лінії фронту, сказав Годжес.

Ніхто не прогнозує, що Україна здасться або повністю програє Росії, додав він. Українці залишаються відданими боротьбі, а війська залишаються набагато більш вмотивованими, ніж їхні російські супротивники.

Читайте також: Як розгортатиметься війна у 2023 році: п'ять сценаріїв від аналітиків, – BBC

Але тривала війна відкладе на невизначений час відновлення, реконструкцію та повернення біженців. Уряду доведеться утримувати сотні тисяч військових вздовж 950-кілометрової лінії фронту, тимчасом як економіка країни продовжуватиме руйнуватися, що певним чином сприятиме досягненню мети Путіна — не допустити успіху України як незалежної держави.

324846320_722965849447642_9035447289151206604_n.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ

З часом наступальні можливості України будуть виснажуватися через втрату досвідчених і добре підготовлених солдатів, що потенційно підірве перевагу в живій силі, якою вона користується, сказав Лі. А Росія матиме шанс відновити свою економіку, лінії постачання і бойові можливості, щоб потенційно розпочати майбутні наступальні дії, як вона це зробила після того, як лінія фронту завмерла після аткивних бойових дій на Донбасі у 2014-2015 роках.

Тим часом доля України все більше залежатиме від змінних, які вона не може контролювати, таких як рішучість Заходу, наявність західних боєприпасів — і подій в Росії.

"Ми не знаємо, що буде відбуватися в Москві до кінця року. Там йде серйозна боротьба за владу", — сказав Годжес. Хоча немає безпосередніх доказів того, що владі Путіна щось загрожує, поява значного інакомислення в Москві або заколот серед незадоволених російських військових може виявитися вирішальним, сказав Альперович.

Читайте також: Чому втома США від України – це міф і кому вигідно його просувати, – аналітики RAND

Події в Сполучених Штатах можуть виявитися не менш важливими, сказала Шеклфорд. Хоча підтримка Європи є політично важливою, її військовий внесок затьмарюється величезною кількістю зброї, що постачається Вашингтоном, чиї майбутні зобов'язання можуть опинитися під питанням, якщо республіканці здобудуть перемогу в Білому домі в 2024 році.

"Якщо Путін зможе перетворити це на багаторічну війну на виснаження, він, ймовірно, зможе перечекати Україну, — припускає Шакелфорд. — Це може затягнутися на деякий час, але до того моменту шанси України дійсно зменшаться".

стратегія тактика прогноз перемога україни

Знак гривні
Знак гривні