Рада порушила Конституцію, ухваливши законопроєкт щодо покарання для військових, – Горбатюк

Верховна Рада порушила Конституцію, ухваливши законопроєкт 8271, яким забороняє зменшувати термін покарання для військових нижче встановленої межі.

Про це в інтерв’ю Цензор.НЕТ розповів екскерівник управління зі спецрозслідувань та справ Майдану, військовий, кандидат на директора НАБУ Сергій Горбатюк.

"Ставлення просте, яке я розділю на дві частини. Якщо емоційно, то це законопроєкт людей, які не знають проблематику питання, як діють правоохоронні органи й суди. І що озвучена проблема, то це в першу черга проблема належної роботи правоохоронних органів і судів. І ще трішки недосконалих процедур І саме тут треба вносити зміни. Бо якщо за дезертирство суддя дає 3 місяці гауптвахти, а людина за зібраними доказами заслуговує на 5 років, то це значить, що суддя не на своєму місці. Притягуйте його до відповідальності", – зазначив Горбатюк.

"А чисто юридична оцінка – цим законопроєктом Верховна Рада України вирішила грубо порушити Конституцію, щоб більш жорстко карати лише певну категорію людей. Військовослужбовців", – додав він.

"Бо для вбивць, ґвалтівників, крадіїв, наприклад, заборони карати позбавленням волі нижче нижньої межі не встановлюється. І їх можна достроково звільнити від покарання. Натомість Верховна Рада всупереч Конституції грубо порушує права виключно військовослужбовців, тобто за ознакою місця роботи та форми. А це є злочин", – пояснив Горбатюк.

Він нагадав статтю 161 КК, яка каже, що злочином є пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян "за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, інвалідності, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками, що було вчинено організованою групою осіб з використанням свого службового становища".

"Це єдино можлива оцінка цьому законопроєкту. Злочин має присікатися. Бо обговорювати наскільки Верховна Рада може порушувати Конституцію України в якихось благих намірах – це шлях в пекло свавілля.І оскільки в нас Верховна Рада постійно цим страждає, то варто, щоб вони хоч раз потрапили на лаву підсудних (290 осіб, які голосували), і більше таких законопроєктів, які порушують Конституцію України ніколи не буде", – додав він.

законопроєкт 8271 горбатюк конституція

Знак гривні
Знак гривні