Україна просила Грузію передати комплекси "Бук", надані Києвом у 2008-му, й отримала відмову

Україна зверталася до Грузії з проханням передати ЗРК "Бук", які Київ надав Тбілісі під час російсько-грузинської війни 2008 році.

Про це пише тимчасовий повірений у справах України в Грузії Андрій Касьянов у своїй статті для УП.

"Українська сторона послідовна у своїх запитах до всіх міжнародних партнерів, у тому числі Грузії, щодо надання озброєння, військової техніки та боєприпасів, а також відверто заявляла про життєву необхідність в озброєнні на самому початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну.

Зокрема, Київ просив передати комплекси "Бук", які були передані Україною Грузії під час війни 2008 року.

Також запит України включав і передані Грузії Сполученими Штатами протитанкові комплекси Javelin. Щодо останнього була не лише згода з боку США, але й навіть пропозиція замінити їх на новіші комплекси.

Попри те, що уряд Грузії категорично відмовився надавати військову допомогу, Україна виступає проти використання цього питання у внутрішньополітичних суперечках та відкидає будь-які звинувачення у спробах втягнути Грузію у війну з РФ", – зазначає Касьянов.

268189_Gruzinsxki_dobrovolxci_shto_zaginuli_v_Ukraini_new_960x380_0.jpg

5 грузинських добровольців, що загинули під Бахмутом на початку грудня. Фото: Посольство України в Грузії. За інформацією Касьянова, вже 36 грузинських добровольців віддали своє життя, захищаючи Україну. Як повідомляє портал "Новости-Грузия", на боці України зараз воюють до 1500 грузинських бійців. Частина проживала в Україні, частина – приїхала після 24 лютого

Дипломат додає, що наразі суттєві розбіжності залишаються з таких принципових для України питань, як надання військової допомоги, запровадження режиму двосторонніх санкцій проти РФ, введення візового режиму для громадян Росії, які масово втікають до Грузії, а також дотримання законних прав та інтересів громадянина України Михеїла Саакашвілі.

За словами Касьянова, українські біженці використовують територію Грузії для транзиту в інші країни, переважно в Європу.

"Одним із факторів такої транзитної міграції вважаємо аномально високу присутність у Грузії громадян РФ, у т.ч. з числа затятих прихильників Путіна та його політики геноциду українського населення.

Показовими є цифри, надані посольству офісом у Грузії Агентства ООН у справах біженців. Згідно з ними, станом на листопад 2022 року, за період з 24 лютого 2022 року в Грузію загалом в’їхало 182 тис. українців, проте одночасно – 1 млн 268 тис. росіян та 149 тис. білорусів", – повідомив тимчасовий повірений у справах України в Грузії.

Касьянов зазначає, що через аномальну кількість росіян у Грузії різко зросли ціни: як на оренду житла, так і на харчові продукти та товари повсякденного вжитку. Ціни набагато вищі, ніж в Україні та багатьох європейських столицях, а от можливості для заробітків та заробітна плата залишаються низькими.

агресія рф військова допомога україна-грузія саакашвілі

Знак гривні
Знак гривні