Епіфаній проведе різдвяну службу в Лаврі – є відповідні договір та угода

Міністерство культури дало дозвіл на проведення предстоятелем Православної церкви України митрополитом Епіфанієм різдвяної служби в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

Про це повідомляє BBC Україна.

Заповідник "Києво-Печерська лавра" також уклав угоду з ПЦУ на проведення служби 7 січня з 8.00 до 12 години дня.

Пізно ввечері 5 січня УПЦ Московського патріархату, яка раніше погодинно орендувала Успенський собор Верхньої лаври, заявила, що ПЦУ не має договору оренди і не може проводити службу в головному соборі лаври 7 січня.

При цьому в УПЦ МП посилаються на слова в. о. генерального директора національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Олександра Рудника під час зустрічі з представниками цієї церкви. Зустріч відбулась зранку 5 січня.

BBC News Україна зв'язалась Олександром Рудником і він заперечив повідомлення УПЦ МП.

"Та розмова на відео відбувалась вчора у першій половині дня. На той момент не було розпорядження про богослужіння. Але у другій половині дня до мене надійшло звернення від ПЦУ про проведення богослужіння і про отримання дозволу від міністерства культури. Я надав дозвіл і уклав угоду на проведення богослужіння 7 січня. Всі документи зараз є, в УПЦ оприлюднили ввечері застарілу інформацію", – пояснив Рудник.

dsc_9077.jpg

Наразі йдеться про разову оренду для богослужіння.

Водночас міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив про законність отримання Православною церквою України дозволу на різдвяну службу у Києво-Печерській Лаврі та розкрив деталі отримання дозволу.

За його словами, ще 5 січня відбулося заключне засідання комісії з приймання передачі Успенського собору та Трапезної церкви до державної установи. Під час засідання членом комісії від монастиря О. Кононець було поставлено питання в.о. генерального директора заповідника Олександру Руднику щодо наявності запитів від ПЦУ та дозволу на проведення богослужінь в Успенському соборі.

Рудник відповів, що станом на 11:41 того дня запитів і розпоряджень щодо проведення богослужінь ПЦУ не надходило.

Але вже у другій половині дня надійшло звернення від управління Київської митрополії ПЦУ про проведення богослужінь в Успенському соборі 7 січня 2023 року.

"Розглянувши звернення та враховуючи дозвіл МКІП, заповідником було надано дозвіл на проведення богослужінь 7 січня 2023 року в Успенському соборі та укладено відповідну угоду", – пояснив Ткаченко.

пцу різдво РПЦвУ лавра

Знак гривні
Знак гривні