Через Covid-19 у Китаї переповнені крематорії, зростання цін на похоронні послуги викликає гнів – Bloomberg

У Китаї триває найбільший спалах епідемії коронавірусу. Через високу смертність крематорії переповнені, і сім'ї змушені вдаватися до послуг тіньового бізнесу, щоби провести кремацію померлих родичів.

Про це пише Bloomberg.

"Вся система зараз паралізована. Тут більше роботи, ніж будь-хто може впоратися", – каже співробітник шанхайського крематорію Longhua, який останніми днями спалює близько 500 тіл на день, що в п'ять разів перевищує звичайні показники.

Траурна церемонія в цьому крематорії перетворилася на конвеєр. Після годин очікування кожній родині надається від п'яти до 10 хвилин на поховальний обряд в тісному приміщенні з тілами, що лежать на ношах, застебнутими на блискавку в жовтих мішках для трупів.

Подібні сцени розігруються в похоронних бюро по всьому Китаю, де нескінченний потік скорботних сімей і виснажених працівників розповідають реальну історію втрат від Covid-19 для другої за величиною економіки світу. (Влада офіційно визнала лише близько десятка смертей від коронавірусу з моменту відмови від суворого контролю за пандемією на початку грудня).

-1x-1.jpg

Працівники похоронного бюро в захисному спорядженні, Пекін, 19 грудня. Джерело: Bloomberg

Хоча ніхто не знає справжньої кількості смертельних випадків від коронавірусу у Китаї, очевидно, що похоронні бюро у великих містах вже переповнені – і деякі експерти попереджають, що найгірше ще попереду. Airfinity Ltd., лондонська дослідницька фірма, яка спеціалізується на прогнозній аналітиці у сфері охорони здоров'я, наводить цифру у 9000 смертей на день і прогнозує, що під кінець січня вона може зрости до 25 000.

Хвиля смертей є ще одним ударом для Сі Цзіньпіна, який рекламував свою політику "нульової толерантності" як більш гуманну і морально вищу, ніж у США і Європі, де на ранніх стадіях пандемії померла велика кількість людей похилого віку. Він різко змінив курс після того, як у ключових містах країни одночасно спалахнули спонтанні протести проти локдаунів.

Труднощі з проведенням близьких в останню путь загрожують подальшим загостренням соціальної напруженості. Інтерв'ю з працівниками похоронних бюро в Пекіні та Шанхаї, де печі тепер працюють і вночі, показали, що очікування місця для кремації близької людини тепер простягається далеко за середину січня.

У шанхайському похоронному бюро Longhua деякі сім'ї у грудні прибули ще о 3 годині ночі, щоб отримати один з 200 номерів в черзі, які були роздані опівдні. Обложений запитами, Longhua оголосив 27 грудня про систему онлайн-бронювання, що дозволяє сім'ям чекати телефонного дзвінка й уникати довгих черг.

"Але немає ніяких гарантій, коли це може статися, – сказав один з працівників. – Наразі ми не можемо дати людям дату кремації. Вони просто повинні спочатку приєднатися до черги".

Навіть багатим доводиться нелегко. Мао Дацін, відома особа у сфері нерухомості та технологій Китаю, засновник компанії Ucommune International Ltd., розповів про труднощі з пошуком місця для кремації після раптової смерті літнього члена сім'ї.

"Складність кремації та поховання повністю перевершила мою уяву", – написав він у своєму публічному акаунті WeChat. Пізніше бізнесмен додав: "Тільки сьогодні вранці до мене звернулися шестеро людей з проханням допомогти їм знайти кремацію, ще трьом терміново потрібен Pfizer, а ще троє гостро потребують ліжко-місць в реанімації. Це реальний статус-кво Пекіна".

З'явився цілий тіньовий бізнес, який обслуговує тих, хто відчайдушно намагається поховати своїх близьких. Тут перебивають номери черг на кремацію, здають в оренду урни та пропонують пакети "все в одному" за непомірними цінами. Деякі пропонують посприяти похованню через свої зв'язки з працівниками різних крематоріїв та лікарень.

Коли агентство Bloomberg звернулося до одного з надавачів таких послуг у Пекіні, з'ясувалося, що кремація може бути організована протягом трьох днів за ціною 68 000 юанів, а послуга в той же день коштує 88 000 юанів. Зазвичай це обійшлося б у близько кілька тисяч юанів.

"Ми не могли дозволити собі жити в умовах карантину, – написала користувачка Weibo, транслюючи думку, яка часто висловлювалася в китайських соцмережах протягом останніх кількох тижнів. – А тепер ми не можемо дозволити собі померти".

смертність коронавірус Китай

Знак гривні
Знак гривні