Ракета Falcon-9 виведе на орбіту український наносупутник

3 січня 2023 року з мису Канаверал (США) за допомогою ракети-носія Falcon-9 компанії «SpaceX» виведуть на орбіту Землі черговий український наносупутник PolyITAN-HP-30, створений до 30-річчя Незалежності України.

Про це повідомляють Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського та Міністерство науки та освіти

PolyITAN-HP-30 – це типовий двоблочний наносупутник кубічної форми формату 2U CubeSat.

На супутникові проводитимуть науковий експеримент з дослідження ефективності теплових труб — як основного елемента систем термостабілізації космічних апаратів.

Наносупутник PolyITAN-HP-30 створили науковці Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» за бюджетні кошти під керівництвом головного конструктора проєкту наносупутників PolyITAN Бориса Рассамакіна.

Зазначається, що з доправленням наносупутника у США допомогла компанія "Боїнг Україна" та Технічний університет Делфт (Нідерланди), спінофф-компанія якого взяла на себе фінансування та технічне забезпечення виведення апарату в космос. З логістикою та експортом допомагало Державне космічне агентство.

Старт ракети-носія має відбутися о 16:56 за київським часом. З 16:00 на офіційному Youtube-каналі КПІ розпочнеться пряма трансляція виведення на орбіту 114 одиниць корисного навантаження, однією з яких буде український наносупутник PolyITAN-HP-30. 

Як повідомляє УП, крім того, у вівторок на Falcon 9 відбудеться запуск супутника EOS SAT-1 компанії EOSDA, яка є частиною космічної групи "Ноосфера" українця Макса Полякова. Це – перший супутник власного сузір’я, яке створює компанія.

космос супутник кпі наука

Знак гривні
Знак гривні