Надання Patriot – це психологічний перелам, буде й інша зброя, – Кулеба

Те, що Україна отримала від США ЗРК Patriot, свідчить про те, що ще одне табу зняте, і надалі партнери України можуть надати ЗСУ наразі недоступне озброєння, але у цьому питанні багато залежатиме від ситуації на фронті.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"Надання Patriot – це не просто чергове рішення, це психологічний перелам. Бо з перших днів, коли ми почали про Patriot говорити з американцями, ми чули "ні". І те, що це сталося, – це ще одне свідчення, що ще одне табу зняте, ще одна стіна впала.

І я не думаю, що інші теми будуть складнішими за Patriot. Вони не реалізуються, можливо, всі одночасно в один день, але це як в комп'ютерній грі, ти відкриваєш рівні один за одним", – пояснив Кулеба.

За його словами, переговори й подальше отримання Patriot – були найскладнішим рівнем, бо це дуже складна і дорога технологія, технологія-символ.

"Я не кажу, що ми отримаємо всю зброю за тиждень чи за місяць, але я не очікую нічого складнішого за історію з Patriot. Що б не говорили європейські союзники США по НАТО, вони все одно орієнтуються на рішення США. Так було з артилерією, коли американці дали – вони дали, так було з "Хаймарсами". Те саме будемо зараз робити з Patriot, американці дали – будемо з іншими говорити", – зазначив міністр.

67c0e0690b6b57eff2f41091d5186fc4_1671697469_extra_large.jpeg

Дмитро Кулеба під час візиту Володимира Зеленського до США. Фото: president.gov.ua

Кулеба додав, що, попри військову підтримку України, європейці ще досі бояться відповіді "а що буде з Росією?".

"Багато хто вже щиро підтримує Україну, але все ще не може собі уявити поразку Росії. Я почав уже їм говорити: світ не розпадеться від того, що Росія розпадеться. Але психологічно вони трохи в зоні дискомфорту з цим питанням.

І третя складова – це рівень своїх власних військових ресурсів. Тобто умовно кажучи, якщо вам потрібні для захисту вашого повітряного простору п'ять систем Patriot, то ви ніяк не віддасте нам одну, якщо у вас їх всього п'ять. Десять місяців нам активно допомагали, багато чого віддали. І відповідно постає питання виробництва", – каже голова МЗС.

Кулеба наголосив, що допомога зброєю та боєприпасами, яку країни світу надали Україні за 10 місяців, є безпрецедентною і за обсягами, і за номенклатурою, і за кількістю країн, залучених в цей процес.

Міністр спрогнозував, що наступного року Україна отримає і танки, і ATACMS, і сучасні ударні дрони, але це залежатиме і від ситуації на полі бою.

"Є рівень зброї-символів, а є рівень конкретних потреб фронту сьогодні-завтра-післязавтра. І у нас робота побудована таким чином, що символи – це добре, вони потрібні, але насамперед потрібно задовольняти конкретні потреби бійців і командирів на фронті", – пояснив Кулеба.

Голова МЗС зазначив, що на Заході нема прихильників "збереження обличчя Путіна", адже щодо російського диктатора "вони вже все зрозуміли".

"Залишилась тільки секта "збереження обличчя Росії". Це маргінальна секта, але вона все ще існує, через призму "нам все одно з ними жити", "вони нікуди не зникнуть" тощо.

Для мене зараз головне не стільки подолати цю секту, скільки утвердити в партнерах розуміння того, що якою б не була влада в Росії, Росія по своїй суті не зміниться. Це має зупинити набагато ширше коло людей, які вірять, що можна з Росії зробити ліберальну, демократичну країну. І це насправді набагато важливіше – подолати цей наратив.

І погодитись з тезою, що Росія є такою, якою вона є, і наша задача – не перетворити орка на ельфа, а загасити цю агресію. І створити такі умови, за яких експансія Росії стане неможливою. Тобто з агресивно-авторитарної країни вона має стати просто авторитарною, консервативною країною. Їх треба запхати в їхні кордони та закрити на замок. Хай живуть у своїй автаркії, при своєму царі-батюшці, тільки ні на кого не нападають", – зазначив Кулеба.

кулеба мзс західна підтримка західна зброя військова допомога

Знак гривні
Знак гривні