54% українців хочуть повної заборони УПЦ (МП)

Переважна більшість українців виступає за втручання держави у діяльність так званої УПЦ (МП), понад 50% виступають за її повну заборону в Україні.

Про це свідчать дані соціологічного опитування КМІС, проведеного 4-27 грудня 2022 року серед 1010 респондентів.

"78% українців вважають, що держава тою чи іншою мірою має втрутитися в діяльність УПЦ (МП).

Зокрема, серед них 54% вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні.

Ще 24% виступають за дещо «м’якший» підхід, що не передбачає повної заборони, але передбачає встановлення державного контролю та нагляду.

Лише 12% респондентів вважають, що нічого не варто робити й не варто втручатися у справи УПЦ (МП), а розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень", – йдеться у дослідженні.

780x585.jpg

29 грудня Співробітники Служби безпеки України проводять безпекові заходи на семи об’єктах УПЦ МП у Хмельницькій області.

"Ці результати лише продовжують демонструвати, що кроки, зроблені УПЦ (МП) цього року, не переконали більшість українців, що це дійсно українська Церква, а скоріше зберігається імідж «п’ятої колони кремля» і результати останніх обшуків правоохоронців та останні заяви від представників Церкви мало допомагають їм (доречно нагадати, що дані наших колег з Центру Разумкова показують, що 52% вважають, що УПЦ (МП) сприяє російській агресії).

При нинішній політиці УПЦ (МП) не варто шукати співчуття в українців, які щодня демонструють стійкість і мужність у відсічі московському агресору", – зазначає у коментарі до опитування соціолог Антон Грушецький.

Читайте також: УПЦ МП зобов'язана змінити назву. КСУ визнав конституційним відповідний закон

Раніше цього року КМІС вивчав релігійну самоідентифікацію населення, і хоча більшість вважають себе православними, але лише 4% ідентифікували себе саме з УПЦ (МП).

Рускій мір релігійна безпека РПЦвУ упцмп

Знак гривні
Знак гривні