Росія знову масовано атакувала Україну. Як спрацювало ППО й які наслідки

Уранці 29 грудня російські війська здійснили чергову ракетну атаку на об'єкти критичної інфраструктури. Перед тим уночі російські терористи атакували Україну дронами-камікадзе.

У командуванні Повітряних сил повідомили, що росіяни атакують Україну з різних напрямків.

"Після нічної атаки дронів-камікадзе, ворог атакує Україну з різних напрямків крилатими ракетами повітряного та морського базування з літаків стратегічної авіації та кораблів.

Крім того, спостерігається висока активність тактичної авіації окупантів. Робота протиповітряної оборони можлива по всій території держави", – йдеться у повідомленні.

Ситуація по регіонах

У Києві вранці 29 грудня під час повітряної тривоги пролунали звуки вибухів. Київська міська військова адміністрація повідомила, що у столиці працює ППО.

"Працюють сили ППО! Уламками збитої ракети пошкоджена приватна будівля в Дарницькому районі та припаркований поруч автомобіль. Інформація по жертвах уточнюється", – інформує пресслужба КМВА.

Пізніше у КМВА повідомили, що пошкоджено промислове підприємство в Голосіївському районі та дитячий майданчик в Печерському районі.

Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що у столиці можуть бути перебої зі світлом.

ППО спрацювала також у Київській, Полтавській та Одеській областях.

Як повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко, підрозділи протиповітряної оборони над областю збили 21 ракета. "Уламки однієї з ворожих ракет потрапили в житловий будинок, на щастя, постраждалих немає. Унаслідок влучань є пошкодження енергетичної інфраструктури, тому по області відбуваються екстрені відключення електроенергії", – додав він.

Як інформує Суспільне Одеса, у місті зникло світло і вода.

Раніше ТОВ "ДТЕК" повідомило, що застосувало екстрені відключення світла в Одеській та Дніпропетровській областях, "щоб уникнути значних пошкоджень, якщо ворогу вдасться вразити енергетичні об'єкти".

Крім того, є інформація про вибухи у Львові та Харкові.

Як повідомив міський голова Харкова Ігор Терехов, у місті пролунала серія вибухів. "Ракетна атака на Харків. У місті серія вибухів. Попередньо – прильоти в Немишлянський район", – зазначив мер. У Харкові тимчасово призупинили метро.

Мер Львова Андрій Садовий повідомив про проблеми з енергопостачанням у місті. "90% міста – без світла. Чекаємо додаткову інформацію від енергетиків. Трамваї та тролейбуси у місті не курсують. Можуть бути перебої з водопостачанням. Переходимо на роботу дизель-генераторів на об'єктах критичної інфраструктури", – сказав він.

Як спрацювала ППО

У командування Повітряних сил ЗСУ розповіли, звідки й чим атакували росіяни і як спрацювала система ППО.

"11 баражуючих боєприпасів «Shahed-131/136» знищено протиповітряною обороною вночі на східному напрямку.

Близько 7.00 ворог атакував Україну крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555 зі стратегічних бомбардувальників Ту-95мс з району Волгодонська Ростовської області та північного району Каспійського моря, а також крилатими ракетами «Калібр» із кораблів у Чорному морі.

Крім того, здійснено до шести пусків крилатих ракет Х-22 та Х-32 із дальніх бомбардувальників Ту-22М3, два пуски протирадіолокаційних ракет Х-31П.

Також окупанти застосували зенітні керовані ракети С-300 по об’єктах інфраструктури прифронтових міст.

Усього, за попередніми даними, окупаційні війська застосували 69 ракет.

Силами й засобами Повітряних Сил, у взаємодії з іншими складовими Сил оборони України, знищено 54 ворожі крилаті ракети", – йдеться у повідомленні.

Які наслідки

Попри успішну роботу ППО у відбитті масованої атаки на енергетичну інфраструктуру України, є певні пошкодження об‘єктів генерації та електромереж. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

"Станом на 11:00 складна ситуація на заході країни, Одеському та Київському регіонах", – зазначив він.

У зв’язку з цим, за його словами, у цих регіонах відбуватимуться аварійні відключення світла. Енергетики вже відновлюють енергопостачання, додав міністр.

Унаслідок сьогоднішньої масованої атаки постраждав об'єкт енергетичної інфраструктури в Одеській області. "На жаль, є потрапляння в енергетичну інфраструктуру. На тих місцях працюють аварійні бригади, рятувальні бригади, різні структури, працює також штаб цілодобовий", – зазначив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

Крім того, унаслідок атаки росіян пошкоджено об'єкт енергетичної інфраструктури на Львівщині.

"Сили ППО знищили 70% ракет, які летіли над Львівщиною. Ракети пошкодили об'єкт енергетичної інфраструктури.

На Львівщині застосували аварійні відключення електроенергії. Станом на 11:40 у Львівській області без електропостачання понад 470 тисяч абонентів. Найскладніша ситуація з відновленням електропостачання у Львові та навколишніх населених пунктів",– зазначив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Російські окупанти також влучили в один з енергетичних об’єктів Івано-Франківської області. "Ворог влучив в один з енергетичних об’єктів області, внаслідок чого виникла пожежа на загальній площі 50 м кв. Станом на 11.25 пожежу локалізовано, постраждалих і жертв немає", – повідомила голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук.

ракетний терор РФ масована атака обстріли енергосистем

Знак гривні
Знак гривні