Поки Зеленський відточує мирний план, Путін готується до нового наступу – WSJ

Навколо війни Росії в Україні посилюються дипломатичні зусилля, наразі зосереджені не на мирних переговорах, а на зміцненні позицій кожної сторони на полі бою перед потенційним російським наступом, який Україна та її союзники очікують на початку наступного року.

Про це пише The Wall Street Journal.

"Росія може зупинити свою агресію, якщо захоче, але ви можете пришвидшити нашу перемогу", – сказав президент України Володимир Зеленський, виступаючи перед Конгресу під час свого візиту до США. Він згадав про мирну ініціативу, яку він обговорив з президентом США Джо Байденом, але чітко дав зрозуміти, що його пріоритетом є отримання більшої кількості зброї.

Байден, утримуючись від значного збільшення постачання зброї, заявив на пресконференції із Зеленським, що США й надалі підтримуватимуть Київ у боротьбі. "Ми збираємося продовжувати допомагати Україні досягти успіху на полі бою", – сказав президент США.

6067b39dc722363e3e7ca16da5bc3ba0_1671659440_extra_large.jpeg

Володимир Зеленський під час візиту у США. Фото: пресслужба президента України

За кілька годин до цього колишній прем'єр-міністр Росії Дмітрій Медведєв зустрівся з китайським лідером Сі Цзіньпіном у Пекіні, щоб обговорити війну і пов'язані з нею економічні питання. Сі Цзіньпін закликав Москву і Київ проявляти стриманість у своїй боротьбі та повторив заклики до мирних переговорів між двома сторонами. Китайський лідер на позір намагається дистанціювати Пекін від Москви, поглиблюючи зв'язки іншими способами, зокрема розвиваючи торговельні відносини всупереч тиску Заходу.

Обидві сторони російсько-української війни намагаються здобути переваги на полі бою, оскільки настає зима і бойові дії стають дедалі складнішими. Київ і Москва також працюють над тим, щоб здобути перевагу в підготовці до переговорів, які багато хто вважає неминучими – хоча коли це станеться, наразі не зрозуміло.

Європейські дипломати заявляють, що вони твердо переконані в тому, що Путін має намір здійснити новий наступ у період між лютим і квітнем, і тому не буде зацікавлений у переговорах, доки він не здійснить нову спробу наступу і не побачить, як вона розгорнеться. Українські військові також прогнозують російський зимовий наступ.

Байден заявив, що він вважає, що пан Путін "не має наміру зупиняти цю жорстоку війну". Білий дім оголосив про новий пакет безпекової допомоги Україні на суму близько 1,8 млрд доларів, який вперше включає протиракетну батарею Patriot та інше сучасне озброєння. Водночас США продовжують зволікати з наданням Україні зброї, яка могла б вирішальним чином схилити баланс на полі бою на її користь.

На тлі всіх розмов про бойові дії та зброю, Зеленський дав надію на переговори. За словами європейських і українських дипломатів, команда Зеленського зараз наповнює презентований ним мирний план з десяти пунктів конкретикою і має намір представити свої ідеї в першу річницю російського вторгнення 24 лютого.

Читайте також: "Українська формула миру". Зеленський представив G20 десять пропозицій України (ПЕРЕЛІК)

Офіційні представники США, України та НАТО заявили, що позиція України на будь-яких можливих переговорах залежатиме від її позиції на полі бою, і тому Київ хоче підготуватися до потенційних перемовин, здобувши воєнні перемоги.

новий наступ рф зеленський путін війна дипломатія

Знак гривні
Знак гривні