Зеленський і Байден розійшлися у поглядах на деякі військові потреби, – WP

Окрім щирих висловлювань української вдячності та твердих обіцянок щодо подальшої американської підтримки, Володимир Зеленський та Джозеф Байден зустрілися з конкретними, а подекуди й відмінними цілями своєї зустрічі.

Про це пише The Washington Post.

У зв'язку з пакетом американської допомоги на суму 47 мільярдів доларів, який Байден запросив на 2023 рік, обидва прагнули зміцнити підтримку з боку нової, очолюваної республіканцями Палати представників, яка приступить до роботи наступного місяця.

За словами високопоставленого чиновника адміністрації, важливо, щоб Зеленський використав свою особисту харизму, щоб переконати законодавців "у тому, що це справді боротьба за демократію".

Для самого Зеленського ця мета була зосереджена на закликах до надання більш потужного озброєння для посилення здатності України розпочати масштабні наступальні операції проти укріплених російських сил у наступному році. Було мало ознак того, що йому це вдалося, принаймні в короткостроковій перспективі.

Представники американського оборонного відомства заявили, що Україна вже має достатньо танків, а американські M1 Abrams, яких прагне Київ, занадто складні в обслуговуванні й в експлуатації. Відповідаючи на спільній пресконференції із Зеленським на питання про ракети, які дозволять українським силам вражати цілі на території Росії, Байден попередив, що така зброя може зруйнувати єдність НАТО в підтримці України.

"Вони не хочуть воювати з Росією", – сказав він про НАТО.

Зі свого боку, адміністрація була готова "обговорити, що [Зеленський] думає про дипломатію. Де він перебуває, і що йому потрібно, щоб переконатися, що Київ знаходиться в найсильнішій позиції, щоб ми могли прискорити появу переговорів", – сказав високопоставлений чиновник адміністрації Байдена.

Чиновник повторив давню позицію адміністрації, що "не нам описувати, як має виглядати дипломатія, коли вона має розпочатися, або якими мають бути її червоні лінії", тобто рішення, які має приймати Україна.

81b5300ce2cfea34b11177da6320acaa_1671659436_extra_large.jpeg

Фото: пресслужба президента України

Але тільки тому, що є одностайність у протидії Москві, не означає, що Вашингтон і Київ йдуть пліч-о-пліч.

"Це була можливість для Байдена і Зеленського провести серйозну розмову про те, куди ми йдемо ... не говорити [Зеленському], що робити ... переконатися, що ми узгоджені в загальних цілях і розуміємо один одного", – сказав Іво Даалдер, колишній посол США в НАТО, а нині президент Чиказької ради з глобальних справ.

"Байден, як і раніше, стурбований тим, щоб не зайти занадто далеко, занадто швидко, побоюючись ескалації. Зеленський хоче дати зрозуміти, що йому потрібна ця постійна підтримка, яку, відверто кажучи, можуть надати лише Сполучені Штати", – додав він.

Є три різні моделі того, як може виглядати закінчення війни шляхом переговорів, кожна з яких має прихильників в адміністрації Байдена. Одна з них, яка є частиною мирного плану, запропонованого Зеленським минулого місяця, передбачає виведення російських військ з усієї української території, яку вони зараз окупують, включно з Кримом та Донбасом. Другий рівень – відхід армії РФ до лінії 2014 року (тобто без Криму та окупованої частини Донбасу, – ТЕКСТИ). Третій рівень виведення військ включав би Донбас, але не Крим.

Останні два варіанти Зеленський чітко дав зрозуміти, що не підтримає, зазначивши, що мир може настати лише тоді, коли російські окупанти відійдуть з усієї окупованої території.

Але під час їхньої особистої зустрічі в середу Байден хотів почути "поточні думки Зеленського про те, як це має виглядати", сказав високопоставлений чиновник, визнавши, що "це свого роду академічна дискусія", оскільки немає жодних ознак того, що Росія зацікавлена в дипломатичних переговорах.

"Росіяни хочуть припинення вогню, щоб мати час для передислокації, перегрупування і підготовки нових сил, – сказала Ліана Фікс, науковий співробітник Ради з міжнародних відносин в Європі – Росія намагається виграти час після того, як вона не змогла протистояти українським контрнаступам, які відвоювали значну територію восени".

На підсумковій нараді міністерства оборони Росії в середу і президент Владімір Путін, і міністр оборони Сєргєй Шойгу оголосили про нові ініціативи, які стали непрямим визнанням попередніх невдач. Шойгу запропонував збільшити чисельність збройних сил РФ з 1 мільйона в цьому році до 1,5 мільйона, розгорнути 20 нових дивізій і змінити мобілізаційну структуру. Путін сказав, що схвалює зміни, але відзначив проблеми в бойових діях, які потребують "особливої уваги", включаючи зв'язок, управління і контрбатарейну боротьбу.

У той час як вище військове керівництво України заявило, що очікує відновлення російських наступальних дій, можливо, навіть проти Києва, протягом наступних кількох місяців, високопоставлений чиновник Державного департаменту заявив, що Сполучені Штати вважають, що Кремль перебуває в стані конфлікту, оскільки деякі російські чиновники прагнуть захопити більше території, а інші стурбовані тим, чи готові їхні війська до проведення великих військових операцій.

"Безумовно, є ті, хто хотів би продовжувати наступальні дії в Україні, – сказав цей урядовець. – Є й інші, які мають реальні питання щодо спроможності Росії зробити це".

Але, попри те, що в Кремлі можуть відбуватися внутрішні суперечки щодо тактики, американські офіційні особи заявили, що в Кремлі не було виявлено розбіжностей щодо стратегії або серйозних пропозицій про те, що росіяни повинні скоротити свої втрати, вивести війська і прагнути до миру.

22f6b4b1a702dd95400abd7a1771952e_1671659434_extra_large.jpeg

Фото: пресслужба президента України

Нові системи озброєнь, надані США і союзниками, зокрема ЗРК Patriot, допоможуть протистояти російським авіаударам по українській інфраструктурі. За словами високопосадовців оборонного відомства США, мета полягає в тому, щоб забезпечити "багаторівневий" захист від ударів російських крилатих ракет і безпілотних літальних апаратів.

"Це не всеосяжне рішення для протиповітряної оборони України", – сказав один з представників оборонного відомства про нещодавно затверджену систему Patriot. – Це ще один крок серед багатьох, які ми здійснюємо. ... З цією однією батареєю ми запропонуємо величезні можливості, але Сполучені Штати і їхні союзники все ще працюватимуть над удосконаленням протиповітряної оборони України".

Але деякі українські високопосадовці стверджують, що єдиний спосіб зупинити російський ракетний терор – це завдати удару там, звідки він виходить. Це означає "комбіновані удари по стаціонарних об'єктах противника, насамперед по аеродромах базування російської ударної авіації, а також по районах стартових позицій балістичних і крилатих ракет", – написав цього тижня Михайло Забродський, заступник голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки ВРУ в статті для державного інформаційного агентства "Укрінформ".

Для цього, пише він, Україні потрібні ракети великої дальності, зокрема, тактична ракетна система армії США, відома як ATACMS. Інші пункти в його списку – бойові танки Leopard і Marder з Німеччини та танки M1 Abrams зі США – настільки ж малоймовірні в короткостроковій перспективі.

військова допомога зеленський україна-сша байден

Знак гривні
Знак гривні