"Це політичне переслідування всього місцевого самоврядування". Мер Чернігова Атрошенко про причини конфлікту з ОП

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко, якого суд на рік відсторонив від посади, в інтерв'ю УП пояснив причини свого конфлікту з Офісом президента.

За словами Атрошенка, конфлікт з центральною владою має чотири причини.

"Перша причина. Наприкінці весни – на початку літа 2020 я прийняв рішення про створення обласної партії "Рідний дім" і про самостійну участь цієї партії у місцевих виборах. Партія "Рідний дім" мала перший результат в Україні в міській раді і, якщо я не помиляюся, то другий результат в обласній раді, після "Української стратегії Гройсмана" у Вінниці", – розповів міський голова Чернігова.

Задля конструктиву у відносинах із партією влади "Рідний дім", яка мала 19 мандатів в обласній раді, підтримала на посаду голови цієї ради представника "Слуги народу", що мала 7 депутатів. Я вважаю, що це крок, який свідчить про наміри конструктивної співпраці з боку "Рідного дому".

Друга причина конфлікту пов'язана з ситуацією навколо компенсації тарифів на тепло регіонам.

"Чернігів знаходиться на півночі, треба більше газу спалити для того, щоб нагріти теплоносії. А компенсацію держава запропонувала однакову всім містам – 4% від податків на доходи фізичних осіб. При цьому Чернігів має чи не найменший ПДФО на душу населення. Я публічно сказав, що все це несправедливо", – пояснив чернігівський мер.

Третя причина конфлікту, за словами Атрошенка, криється у його відносинах з міським головою Києва Віталієм Кличком, зокрема, підписання влітку 2021 року партіями "Рідний дім" та "Удар" угоди про співробітництво. 

І четверта причина – ситуація навколо виборів до парламенту у 206 окрузі після смерті Антона Полякова від "Слуги народу". "Партія влади навіть не виставляла свого кандидата, не маючи шансів на перемогу", – пояснив він.

"Сукупність цих причин зрештою призвели до сотень кримінальних справ, обшуків десятків співробітників і комунальних підприємств, і міської ради, і приватних підприємств.

Я це розцінюю як політичне переслідування не мене особисто, а всього місцевого самоврядування. Тому що на моєму прикладі іншим міським головам, головам об'єднаних територіальних громад, центральна влада намагається показати, що з ними буде, якщо вони будуть мати свою думку з того чи іншого питання", – наголосив Атрошенко.

конфлікт оп місцеве самоврядування чернігів

Знак гривні
Знак гривні