США планують надати Україні комплекти "розумних" бомб, – The Washington Post

Адміністрація Байдена планує направити Україні передове електронне обладнання, яке перетворює некеровані авіаційні боєприпаси на "розумні бомби", здатні з високим ступенем точності вражати російські військові позиції.

Про це пише The Washington Post.

Joint Direct Attack Munition (JDAM) – комплект обладнання на основі технології GPS, що перетворює прості вільнопадні бомби на всепогодні кориговані ("розумні") боєприпаси.

Комплекти включають інерційну систему навігації та GPS-приймач для підвищення точності й можуть бути прикріплені до різних видів зброї, утворюючи спільні боєприпаси прямої атаки JDAM.

Американські військові застосовують цю технологію на бомбах вагою до 97 кг, зазвичай використовуючи її з бомбардувальниками та винищувачами.

Видання зауважує, що наразі невідомо, чи схвалили президент США Джо Байден, чи хтось із його головних радників із національної безпеки запропоновану передачу JDAM Україні.

"Постачання JDAM стане ще одним важливим кроком Вашингтона на допомогу Україні у відбитті вторгнення російських військ, надаючи новий спосіб націлювання на російські підрозділи та штаби", – пише WP.

Крім того, у вівторок високопоставлені американські чиновники повідомили The Washington Post, що Пентагон також готується надати Україні ракетну систему Patriot, найсучаснішу зброю протиповітряної оборони США. Байден ще не схвалив цей крок, але може зробити це найближчим часом, сказали чиновники.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван заявив у понеділок, що адміністрація зосереджена на тому, щоб "притупити будь-які російські зусилля", спрямовані на отримання переваги у війні, і спрогнозував, що Сполучені Штати незабаром оголосять про нові постачання зброї.

військова допомога україна-сша західна зброя

Знак гривні
Знак гривні