Рекордна петиція. Понад 30 тис. громадян хочуть вето президента на скандальний закон про реформу містобудування

Петиція про вето президента на скандальний закон про реформу містобудування за добу набрала необхідні 25 тисяч голосів і станом на 12:00 середи, 14 грудня, наближається до 32 тисяч голосів.

Про це свідчать дані з сайту президента.

"Нові містобудівні норми під виглядом лібералізації містобудівної сфери та пришвидшення будівництв фактично розв'язують руки великим забудовникам, яким тепер не доведеться проходити перевірки від органів місцевого самоврядування. Перевірки будівництв та документації за цим проектом можуть бути здійснені приватними фірмами, а роль головних архітекторів міст у цьому процесі значно обмежується.

Окрім цього пропонується створити "Містобудівну палату" при Міністерстві розвитку регіонів, повноваження якої дуже схожі з сумнозвісною "Тендерною Палатою", – зазначається у петиції.

Снимок экрана 2022-12-14 110849.png

Нагадаємо, 13 грудня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт 5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності. За інформацією нардепа Ярослава Железняка, законопроєкт в цілому підтримали 228 народних депутатів.

В Асоціації міст України виступили категорично проти законопроєкту 5655. Голови українських міст, сіл і селищ впевнені, що він веде до монополізації будівельного ринку, позбавить громадськість та місцеву владу можливості впливати на незаконні забудови, призведе до відшкодування самовільним забудовникам з місцевого бюджету, порушить права власників земельних ділянок та знищить досягнення децентралізації.

Архітектори, юристи та Національне агентство по запобіганню корупції теж критикують нові містобудівні норми.

Про усі недоліки законопроєкту 5655 докладно можна прочитати у матеріалі "Містобудівна реформа" вигідна забудовникам і шкодить місцевому самоврядуванню. Які ще ризики закладені у законопроєкті №5655.

вето забудовники петиції містобудування

Знак гривні
Знак гривні