США завершують підготовку до відправлення в Україну ЗРК Patriot, – CNN

Адміністрація президента США Джо Байдена завершує розробку планів щодо відправлення системи протиракетної оборони Patriot в Україну.

Про це в ексклюзивній статті повідомляє CNN з посиланням на американських чиновників і високопоставленого представника адміністрації.

Видання зазначає, що план Пентагону все ще має схвалити міністр оборони Ллойд Остін, перш ніж він буде відправлений на підпис президенту Джо Байдену. Троє чиновників повідомили CNN, що зараз документ очікує на схвалення.

"Україна закликала США надіслати сучасну систему ППО великої дальності, яка є високоефективною для перехоплення балістичних і крилатих ракет, оскільки вона перебуває під шквалом російських атак. Це буде найефективніша система оборонних озброєнь великої дальності, надіслана до країни, і офіційні особи кажуть, що вона допоможе захистити повітряний простір для країн НАТО у Східній Європі.

Поки що не зрозуміло, скільки ракетних пускових установок буде відправлено, але типова батарея ЗРК Patriot включає радар, який виявляє і відстежує цілі, мобільний генератор, командний пункт та до восьми пускових установок, кожна з яких має по чотири готові до запуску ракети.

Очікується, що після остаточного узгодження деталей ЗРК Patriot будуть відправлені найближчими днями, і українці пройдуть навчання з їхнього використання на базі армії США в Графенвері, Німеччина, повідомили офіційні особи", – пише видання.

CNN зазначає, що Україна просила про надання ЗРК Patriot протягом багатьох місяців, але логістичні проблеми, пов'язані з їхньою доставкою і експлуатацією, є величезними. Попри ці перешкоди, "реальність того, що відбувається на місцях", тобто інтенсивні ракетні обстріли з боку Росії, змусила адміністрацію прийняти це рішення, заявив високопоставлений представник адміністрації.

На відміну від менших систем ППО, ракетні батареї Patriot потребують значно більших екіпажів, що вимагає десятків осіб для їхньої належної експлуатації. Підготовка Patriot зазвичай триває кілька місяців, і тепер Сполучені Штати будуть здійснювати цей процес під тиском майже щоденних повітряних атак з боку Росії, додає видання.

Система вважається однією з найефективніших систем ППО/ПРО великої дальності для захисту повітряного простору від балістичних і крилатих ракет, а також бойової авіації. Завдяки своїй дальності та висоті ураження цілей Patriot потенційно може збивати російські ракети та літаки далеко від їхніх цілей в Україні.

OTI4MTIxYDUoVjtnZgNtIGsObz0gWmN2PBZ3dmZAf2QxGys9JR09MTlbYzM7DT81PkRjJCVXLiQgGztlZhwmJzlYLC1mHSI2LFBiYHlJfm0oAH55ehx5MmQAeDcsVXYwfwJgMi9AeDZ8BnU1KEx7djQ.webp

Фото: PAP, Martin Divisek

Як інформує "Мілітарний", MIM-104 Patriot – американський зенітний ракетний комплекс, що виробляється групою американських компаній на чолі з Raytheon. Комплекс створювали як універсальний засіб протиповітряної оборони на середніх та великих висотах для забезпечення протиракетної оборони на рівні армії США.

Patriot – це радіокомандний ЗРК, наведення ракети на ціль здійснюється шляхом керування по радіоканалу по відбитому від цілі сигналу наземної РЛС.

Зараз на озброєнні США перебувають зенітні комплекси Patriot модифікації PAC-3, яка була прийнята на озброєння у 2001 році.

ЗРК Patriot здатен уражати повітряні цілі на висоті до 24,2 км, а його дальність залежить від типу ракети та становить від 50 до 160 км. Імовірність ураження повітряної цілі комплексом Patriot PAC-3 становить 80-90%, а тактичної балістичної ракети – 60-80% однією ракетою за умови відсутності перешкод. Максимальна швидкість цілі, яку може ефективно перехопити ЗРК, становить 1600 м/c.

Для перехоплення балістичних цілей в боєкомплект комплексу входить спеціальна протиракета ERINT, що уражає ціль прямим влучанням бойової частини у формі вольфрамового стержня. Дальність ураження балістичних цілей протиракетою ERINT становить від 20 до 45 км залежно від відстані розміщення пускової установки та радару комплексу. Максимальна висота ураження балістичних цілей становить 20 км.

ППО україна-сша захист неба ракетний терор РФ Patriot

Знак гривні
Знак гривні