Відповідальність для Путіна і ППО для України. Що пообіцяли лідери країн G7 у спільній заяві

Лідери країн-членів «Великої сімки» за результатами онлайн-саміту оприлюднили спільну заяву, в якій окреслили свої кроки щодо підтримки України в її повномасштабній війні з Росією. ТЕКСТИ виокремили ключові обіцянки лідерів країн G7.

Ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку Україні, яка триватиме стільки часу, скільки це буде потрібно. Ми засуджуємо безперервні нелюдські та жорстокі напади Росії, спрямовані на критично важливу інфраструктуру, зокрема енергетичні та водні об'єкти, та міста по всій Україні, і нагадуємо, що невибіркові напади та атаки на цивільне населення або цивільні об'єкти є воєнним злочином. Ми також засуджуємо тих, хто сприяє незаконній війні Путіна.

Ми сповнені рішучості допомогти Україні відремонтувати, відновити та захистити її критично важливу інфраструктуру. Ми допоможемо Україні задовольнити її потреби у підготовці до зими, продовжуватимемо підтримувати стійкість цивільного населення України та ще більше посилюватимемо наші зусилля у цьому напрямку під час міжнародної конференції, яка відбудеться у Парижі 13 грудня.

Ми рішуче налаштовані на те, що Росія врешті-решт повинна буде заплатити за відновлення критично важливої інфраструктури, пошкодженої або зруйнованої в результаті її жорстокої війни. Не може бути безкарності за воєнні злочини та інші звірства.

Ми притягнемо президента РФ Путіна та винних до відповідальності згідно з міжнародним правом. Ми знову заявляємо, що безвідповідальна ядерна риторика Росії є неприйнятною і що будь-яке застосування хімічної, біологічної або ядерної зброї матиме серйозні наслідки.

Ми твердо підтримуємо зусилля, спрямовані на забезпечення негайної фінансової стабільності України та її відновлення і реконструкції..Задля цього ми створимо міжвідомчу Платформу координації донорської допомоги. Через цю платформу ми координуватимемо механізми надання поточної короткострокової та довгострокової підтримки.

Ми продовжуватимемо координувати зусилля для задоволення нагальних потреб України у військовому та оборонному обладнанні з негайним фокусом на забезпеченні України системами та засобами протиповітряної оборони.

Ми також підтверджуємо наше рішуче засудження захоплення та мілітаризації Росією Запорізької атомної електростанції, викрадення та жорстокого поводження з українським персоналом, а також навмисної дестабілізації її роботи. Ми підтримуємо зусилля Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) щодо створення зони безпеки.

Ми залишаємося відданими нашим безпрецедентним скоординованим санкційним заходам у відповідь на агресивну війну Росії. Ми збережемо і посилимо економічний тиск на Росію і тих, хто ухиляється і підриває наші обмежувальні заходи.

Ми підтверджуємо наш намір поступово відмовитися від російської нафти та нафтопродуктів на наших внутрішніх ринках.

Нагадаємо, що у зверненні до лідерів G7 у понеділок, 12 листопада, президент України Володимир Зеленський запропонував Росії почати виводити війська на Різдво.

ППО g7 допомога заходу путін злочинець

Знак гривні
Знак гривні