Як військовий софт Delta допомагає ЗСУ приймати швидкі й своєчасні рішення

Ядром усього програмного забезпечення в ЗСУ є система ситуаційної обізнаності Delta. Вона допомагала у всіх великих операціях – від потоплення «Москви» до звільнення Зміїного.

Про це пише Forbes Україна.

Delta – наразі найбільше джерело знань для військового, каже Ярослав Гончар, військовослужбовець Миколаївського ситуаційного центру. Загалом таких центрів дев’ять. Тут збирається, обробляється й розповсюджується по каталогах Detla інформація з різних ділянок фронту. Військові на місцях підписуються на каталоги, як у соцмережі Twitter, каже Гончар.

Delta руйнує радянський принцип передачі інформації. У СРСР розвідник з низів передавав військовому керівництву інформацію про ворога. Керівництво ухвалювало і спускало рішення вниз. Такий довгий шлях інформації сповільнює армію. «А якщо пункт управління військами знищено, втрачається можливість координації», – говорить один із розробників Delta Сергій Гальчинський. 

Програма працює як вебсервіс, який не вимагає серверного обладнання в різних бригадах. Достатньо мати інтернет, авторизуватися й користуватися цифровою мапою. «Користувач в одному екрані бачить всі дані про ворога, – каже Гальчинський. – Це дає повне розуміння того, де його люди, техніка, склади, флот, літаки тощо». Будь-хто не може зареєструватися в системі. Як правило, її використовують командири, які роблять запит, проходять процедуру перевірки й отримують доступ.

Delta збирає дані з десятків джерел – розвідка безпілотників, знімки супутників, радіоперехоплення тощо. Вона говорить однією мовою з НАТО, тому може приймати розвіддані з їх систем ситуативної обізнаності. А з 12 березня Delta почали наповнювати й самі українці. Тоді Мінцифри запустили в Telegram чат-бот єВорог, куди можна надсилати фото та відео перебування російських військ і техніки. За майже дев’ять місяців війни чатом скористалися 433 000 українців, звітувало Мінцифри. Після обробки інформація потрапляє в Delta.

Першим інновацію підхопив флот – там Delta використовують з 2016 року. «Ми знаємо, що відбувається зараз на морі, і головне – виграємо час для прийняття правильного й своєчасного рішення», – каже командир ВМС на правах анонімності. Завдяки цьому досягається перевага над ворогом. 

З початку повномасштабного вторгнення Delta зробила понад 30 релізів. Продукт постійно допилюють – з’являються нові функції, покращується інтерфейс, інтегруються нові джерела інформації. Загальна кількість користувачів не розголошується – «вона росте з геометричною прогресією», запевняють розробники.

Перша версія Delta з’явилася в зоні бойових дій у 2016-му. «У розробці Delta все працює як у бізнесі, – говорить головний архітектор Delta Артем Мартиненко. – Робимо функцію, збираємо відгуки, вносимо зміни й запускаємо новий реліз».  Delta тестувалася в межах спільних навчань з НАТО, зокрема Sea Breeze. У 2019 році на CWIX-2019 підтвердили взаємну сумісність Delta з аналогічними системами країн Альянсу. 

Delta має багаторівневу архітектуру захисту від кібератак, яка не розкривається з мотивів безпеки. 

зсу вебсервіси інновації delta

Знак гривні
Знак гривні