Чи "заморозить" зима активну фазу війни

Проєктний менеджер Transparency International Ukraine й військовий експерт Володимир Даценко написав тред про те, чому зимова кампанія на фронті буде зовсім не такою, як очікує більшість західних аналітиків. Далі пряма мова.

Найголовніше питання – наскільки російська армія готова до зими? Якщо ситуація з поганим забезпеченням, одягом і продуктами залишиться такою, як є, українська зима може стати важким випробуванням для російського солдата.

Ще в березні російські солдати страждали від обмороження через погане взуття, одяг і відсутність теплого спорядження. Розуміючи проблему, російське командування прагне побудувати лінію фронту вздовж населених пунктів. Там можна організувати більш прийнятні умови зимівлі.

Цим можна пояснити відчайдушні російські штурми Бахмута, Соледара та Сіверська. Зимувати в полі в окопах перед Бахмутом буде важко. Набагато краще зимувати в межах міст. Але для цього їх потрібно спочатку захопити.

Навряд чи російська армія забезпечить своїх солдатів достатньою кількістю теплого одягу та засобів нормальної якості. Якщо ситуація буде критичною, це може призвести до відступу російських підрозділів на окремих напрямках і їхнього морального занепаду.

Швидше за все, зима матиме акумуляційний ефект, який проявить себе ближче до лютого. Тоді вплив важких умов накопичиться, що може призвести до зниження бойового духу російських підрозділів.

Зимові холоди – це випробування, яке створить сприятливіші умови для тих, хто до нього краще підготовлений. ЗСУ мають досвід ведення війни взимку з 2014 року. Партнери по НАТО обіцяють достатню кількість теплого одягу та спорядження для обігріву.

Росія ж восени втратила більшість своїх основних сил, а переважна кількість солдат на фронті з боку РФ будуть тими, хто кілька місяців тому спостерігав за війною з дивана. Наскільки ці солдати будуть готові – велике питання.

Бойовий досвід перших мобілізованих росіян, які були відправлені на фронт, показав, що вони зазнавали значно більших втрат і відступали з позицій частіше, ніж солдати регулярних військ Російської Федерації.

@WarintheFuture робить висновок, що зимові кампанії, хоч і мають свої особливості, не означають значного зниження інтенсивності бойових дій. Саме взимку 1942-1943 років відбулися найважчі бої Другої світової війни. І багато в чому вони визначили подальший хід війни.

@TheStudyofWar зазначає, що оцінка Заходу щодо уповільнення війни взимку є хибною.

Але дуже багато залежатиме від прохідності польових доріг. Бездоріжжя може протриматися до кінця листопада і більшу частину грудня. За таких умов швидке просування військ малоймовірне.

Тому великих наступальних операцій від ЗСУ до кінця року навряд чи варто очікувати.

Також слід розуміти, що на півдні зима м'якша, ніж на сході. Між Мелітополем і Сватовим може бути різниця в 5 градусів за Цельсієм.

Росія має дуже слабкі логістичні ланцюги на півдні: два транспортні коридори з Криму та залізнична гілка з Волновахи, яка проходить досить близько до фронту.

FiLR74ZWIAEZssa.jpg

Очевидно, що Україна намагатиметься завдати максимальної шкоди цим логістичним маршрутам. З метою підготовки сприятливих умов для наступу.

Єдиною безпечною лінією постачання, до якої не може дістатися GMLRS, є залізниця Чонгар-Мелітополь. І, звісно, постачання ATACMS стане суттєвою зміною можливостей для українських військових. Але Білий дім поки не готовий постачати цю зброю.

Хоча збільшення "щільності" російських військ у будь-якому випадку уповільнює просування ЗСУ. Але російські мобілізовані, як правило, погано підготовлені й щодня зазнають великих втрат. До кінця зими фронт може "перемолоти" жовтневу хвилю мобілізації.

Вже починаються розмови про нову хвилю мобілізації в РФ. Очевидно, війна з боку Російської Федерації переходить у зовсім іншу фазу. Це більше схоже на масові війни 20 століття. Коли якість і підготовку бійців майже не брали до уваги. Але це призводить до відповідного рівня втрат.

Велика непрофесійна армія насправді не є тією силою, яка досягає воєнних перемог. У Кремлі це добре розуміють і, схоже, більше не роблять ставку на військову кампанію, намагаючись шантажем і ракетним терором змусити Україну йти на переговори.

Тема ракетних ударів по українській енергомережі та переговорів зараз є головною на пропагандистських ресурсах Кремля.

Російське видання Meduza з посиланням на джерела в оточенні Путіна повідомляє, що "російські еліти" вважають війну програною.

Найкращий варіант для Кремля – заморозити війну або досягти будь-яких домовленостей, які хоча б частково легітимізують захоплення Криму та чотирьох українських областей у певних межах.

Але це найгірший сценарій для України. Сценарій чергової відкладеної війни.

зсу ракетний терор зс рф війна зима

Знак гривні
Знак гривні