Українські виробники значно розширили виробництво бронежилетів й шоломів за стандартами НАТО (ФОТО)

Для армії створений резерв у вигляді понад 200 тис. бронежилетів і понад 100 тис. шоломів, а українські виробники бронезахисту так наростили потужності, що наступного року імпорту майже не буде.

Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

"Станом на 17 листопада 2022 року Міністерство оборони не тільки забезпечило поточні потреби Збройних Сил України, але й сформувало і вже пару місяців підтримує для армії резерв у вигляді понад 200 тис. бронежилетів і понад 100 тис. шоломів. Резерв буде поступово зростати відповідно до запитів ЗСУ", – розповів Резніков.

За словами міністра оборони, взимку 2022 року українські виробники бронежилетів були спроможні виготовити 3-5 тис. одиниць броні на місяць, що абсолютно не відповідало запитам військових. Нині ж українські виробники бронезахисту змогли зберегти та наростити виробничі потужності.

Резніков повідомив, що наступного року Україна буде здатна самостійно забезпечити усі потреби сил оборони у бронежилетах та шоломах. Імпорт за необхідності може стати точковим доповненням.

316125377_451152757197182_3681539235665993906_n.jpg

Бронежилети й шоломи українського виробництва

Резніков продемонстрував фото екземплярів шоломів і бронежилетів українського виробництва, які відповідають 4 та 6 класу захисту за стандартами НАТО.

"Те, що ви бачите – не імпортовано і далі зібрано-зшито. А вироблено. Від сталевих і керамічних плит до тканини, фурнітури, спеціальних ниток тощо. Наразі в Україні відсутня можливість виробляти тільки один специфічний компонент, оскільки немає відповідних технологій у хімічній промисловості. Впевнений, з часом і цю проблему вітчизняний бізнес вирішить", – зазначив міністр оборони.

За його словами, українські виробники не тільки виконували замовлення для Міноборони, а й експериментували, створювали нові зразки, підвищували якість.

"Зокрема, розроблено бронежилет спеціально для наших захисниць з врахуванням антропологічних особливостей, з засобами для перерозподілу навантаження тощо. Йому немає аналогів. Після завершення циклу випробувань він піде у війська.

Так само зараз тестується бронежилет 6 класу захисту з керамічними плитами й низкою новацій, які знижують навантаження на спину і дозволяють одним рухом швидко скинути захист. Він легкий і надійний", – розповів очільник МОУ.

Резніков зазначив, що під час активної фази війни Україна де-факто стала незалежною в одному з важливих елементів забезпечення захисників.

Він повідомив, що Міноборони ініціювало та забезпечило ухвалення рішення уряду, яке значно спростило процес випробування та прийняття зразків на озброєння чи постачання.

Наступним кроком буде перегляд усіх наявних ДКРів (дослідно-конструкторських розробок), щоб залишити фінансування тільки тих, які дійсно зорієнтовані на результат. А також зміна підходу до реалізації ДКР.

Крім того, військові вдосконалюють логістику, зокрема через впровадження натівської програми Logfas.

"Ми детально пояснюємо логіку наших дій партнерам і будуємо систему проектів підтримки на середній та довгий терміни. Це залучає економічний потенціал вільного світу на користь України. Росія на цьому полі програє", – зазначив Резніков.

бронежилети бронезахист стандарти нато резніков

Знак гривні
Знак гривні