Енергетичний фронт виходить на передній план і стає ключовим в переговорах Києва із Заходом, – Politico

Україна заявляє союзникам, що може бути не в змозі відновитися після нових російських атак на енергетичні системи. Українські урядовці просять у США та Європи запчастини для ремонту електромереж та газової системи.

Про це пише Politico, посилаючись на західних чиновників, які ознайомилися з даними американської розвідки.

Український уряд попереджає західних союзників, що він очікує посилення російських атак на свою енергетичну інфраструктуру найближчими днями, і що Київ не має достатньо запасних частин, щоб відновити подачу тепла й електроенергії, якщо відбудуться нові обстріли.

Українські чиновники в останні дні звернулися до своїх американських колег і близько десятка європейських країн з проханням про допомогу, готуючись до тривалого періоду з обмеженим постачанням електроенергії та газу – сценарію, який, як очікує Київ, ускладнить бойові дії на місцях і призведе до евакуації цивільного населення.

Україна потребує ключових компонентів, таких як генератори, трансформатори й перемикачі для стабілізації енергосистеми. За словами високопоставленого американського чиновника, знайомого з позицією українського уряду, Київ намагається відновити пошкоджену критичну інфраструктуру, але побоюється, що продовження атак з боку Росії унеможливить оперативне відновлення.

Нові попередження, передані Конгресу на цьому тижні через засекречені звіти розвідки, з'явилися після того, як у вівторок Росія запустила ракети по українській столиці, влучивши в житлові будинки й залишивши цілі райони без світла – всього через кілька днів після того, як Росія відступила зі стратегічного міста Херсона. Частини Києва все ще були знеструмлені в середу.

Попередження, що надійшли з Києва протягом останнього тижня, підкреслюють рівень занепокоєння серед українських високопосадовців щодо майбутніх зимових місяців і потенційних наслідків тривалого пошкодження інфраструктури. Нестабільний енергетичний сектор може мати катастрофічні наслідки, кажуть українські урядовці. У нещодавніх розмовах вони додали, що це може призвести до зупинки виробництва харчових продуктів й транспортних операцій – критично важливих послуг для підтримки фронту.

photo_2022-11-17_14-03-26.jpg

Фото: Данило Павлов

"Це одне з найбільш критичних питань, які ми зараз обговорюємо з американцями та європейцями", – сказав радник українського уряду, додавши, що деякі українці вже покинули країну, побоюючись, що енергетична криза лише поглиблюватиметься. – Зима буде дійсно важкою".

Занепокоєння з приводу енергетики з'явилося в той час, коли українці продовжують наступати на полі бою. Американські чиновники прогнозують, що ситуація на місцях в Україні може стати небезпечнішою, оскільки Росія продовжує втрачати позиції на фронті.

США вже багато років співпрацюють з Україною через Міністерство енергетики, надаючи технічну допомогу у сфері видобутку, зберігання та транспортування енергоресурсів в Україні, особливо у зимові місяці.

Провідні республіканці Конгресу, які, ймовірно, контролюватимуть Палату представників наступного року, запропонували США переглянути свою допомогу Україні. Деякі законодавці від Республіканської партії зазначили, що так званий "компроміс" може включати продовження військової допомоги, але скорочення економічної підтримки.

Натомість демократи вважають, що зменшення економічної допомоги може негативно вплинути на здатність України відновити свою інфраструктуру та роботу електромереж. Законодавці, поінформовані про ситуацію, заявили, що Путін зміщує свої цілі в бік політичного та економічного знищення України, враховуючи численні невдачі його армії на полі бою.

"Якщо ми не підтримаємо Україну як у військовому, так і в економічному плані, ми зіграємо на руку Путіну, – сказав сенатор Кріс Мерфі. – Складається враження, що республіканці шукають спосіб заспокоїти крило партії Трампа щодо України, створюючи хибне розмежування між військовою та економічною допомогою. Ця різниця є лише в політиці. ЇЇ немає на місцях в Україні".

союзники україни обстріли енергосистем енергетичний фронт

Знак гривні
Знак гривні