Українські спецпризначенці здійснюють зухвалі операції на окупованому росіянами березі Дніпра, – Gazeta Wyborcza

Польське видання Gazeta Wyborcza пише, що є багато сигналів, які вказують на таємні операції українських спецпризначенців на лівому березі Дніпра, де скупчилися російські окупанти.

Зухвала операція українських спецпризначенців офіційно Києвом не підтверджена. У мережі з'явилися лише кадри, на яких видно, як моторні човни з українськими військовими перетинають водойму.

З описів видно, що вони пливуть затокою Дніпра. За 20 км на захід від визволеного Херсона в неї впадає Дніпро, а від Чорного моря її відділяє Кінбурнський півострів 40 км завдовжки, який закінчується поперечною косою. Крім Дніпра, в затоку впадає річка Південний Буг, на якій розташоване ще одне важливе місто регіону – Миколаїв.

З 12 листопада райони на правому березі Дніпра перебувають під контролем України, а на лівому березі росіяни спішно будують оборонні позиції, створюючи таким чином буфер для захисту від українського наступу на Крим. На 100 км на південний схід розташований береговий коридор, який дозволяє отримати доступ до півострова, окупованого Росією з 2014 року.

Дніпро здавався перешкодою, яка зупинить українців. Переправи, що сполучають береги річки – Антонівський міст і міст на греблі Каховської ГЕС, продірявлені українськими ракетами, зрештою були підірвані росіянами під час їхнього відступу. Висадка регулярних українських військ на той бік річки та через її затоки вимагала б тривалих приготувань і пов’язана з величезними втратами. Українські військові мають пам’ятати, що при форсуванні Дніпра восени 1943 року Червона армія втратила від 1,3 до 1,6 мільйона солдатів. Операцію проводили не лише під Херсоном, а й у багатьох місцях по всій довжині річки.

Було багато сигналів про українські операції на березі Дніпра, який зараз контролює Росія. Спецвійська мали не лише висадитися на Кінбурнському півострові, а й зайняти селище Геройське. Ще один наступ стався в Олешках та Голій Пристані, що містяться на лівому березі Дніпра. Була також інформація, що українці увійшли до Нової Каховки, міста, розташованого безпосередньо біля Дніпра і дамби на річці завдовжки понад 3 км. Однак у Києві цю інформацію не підтвердили. Своєю чергою російське державне агентство ТАСС заявило, що атаку українських спецпризначенців вдалося відбити й буцімто 20 з них загинули.

z29143601AMP,Ukrainska-jednostka-sil-specjalnych-przy-witaczu-w.jpg

Фото: Federico Quintana/SIPA

Чи насправді українці за допомогою спецзагонів намагаються захопити плацдарм на іншому березі Дніпра? Це дуже сумнівно. Піхота, перевезена понтонами, не змогла б протистояти російським контратакам без підтримки важкого озброєння та постачання. Українці опинилися б у ситуації, подібній до тієї, в якій опинилися росіяни, що воювали лише тиждень тому під Херсоном, фактично позбавлені постачання боєприпасів, пального та продовольства після знищення мостів через Дніпро. Їх доставляли невеликими баржами, що курсували через Дніпро, по яких стріляли українці. Якби був український десант, ролі б помінялися.

Однак розташування Кінбурнського півострова дозволяє росіянам обстрілювати Херсон, Миколаїв і навіть Одесу. Особливо, якщо для атак використовуються іранські безпілотники Shaded-136, які запускаються з контейнерів, що перевозяться вантажівками. Українці, висадившись на півострові, показали росіянам, що запускаючи звідти безпілотники, вони не будуть у безпеці.

Також можна припустити, що українські спецпризначенці пробралися на той бік, щоб просто дошкулити росіянам, як вони вже кілька місяців роблять на Херсонщині. Вилазки невеликих підрозділів здатні завдати росіянам болючих втрат, а також надають інформацію про стан ворожих підрозділів та можливі слабкі місця в обороні.

Такі операції ЗСУ також можуть спонукати російське командування не відводити частини від Дніпра. Це важливо тому, що після звільнення Херсона росіяни мають намір перекинути частину своїх сил на Донбас і витіснити українців з Вугледара або Бахмута. Зв'язування частини виведених з Херсона військ з боями на Дніпрі зірве цей план. Тим часом українці перекинуть значні сили на Запоріжжя. Саме з цього напрямку експерти очікують наступний український наступ на окупований Росією Мелітополь.

спецоперації звільнення півдня херсонщина

Знак гривні
Знак гривні