Масована атака: росіяни випустили близько 100 ракет, ситуація з енергетичною інфраструктурою вкрай важка

15 листопада Росія завдала чергового спланованого удару по об’єктах енергетичної інфраструктури Києва, Львова, Харкова, Рівного, Житомира та Хмельниччини. Російські терористи випустили по Україні близько 100 ракет під час масованого удару.

Про це повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, інформує УП.

За словами Ігната, це один із наймасовіших ударів з початку війни. "ППО працює. Є збиття. По всій території України уже випущено 80 ракет і летить ще приблизно 20 (станом на 17:30 — ред.). Тобто вже близько 100 ракет випущено по території України. Окупанти перевершили 10 жовтня, коли було 84 ракети. Тож уже маємо сотню. Це масований ракетний удар. Об’єкти критичної інфраструктури – це перша ціль. Але, на жаль, ракети попадають і по житлових будинках", — сказав він.

Ігнат додав, що росіяни запускали по Україні ракети Х-101 та Х-555 з літаків стратегічної авіації ТУ- 95 і ТУ-160. Основна маса ракет була випущена саме зі стратегічних бомбардувальників з району Каспію та Ростовської області. Решта ракет – це були ракети типу "Калібр" з акваторії Чорного моря.

Масштаби атаки

У Києві російські ракети влучили у три багатоповерхівки в Печерському районі столиці.

У Харкові від ракетного удару постраждав обʼєкт критичної інфраструктури, передає "Бабель".

"Через пошкодження об'єкта є проблеми з енергопостачанням. Зупинено наземний електротранспорт, метро", — повідомив мер Харкова.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов зазначив, що постраждала енергетична інфраструктура Чугуївського району. За попередньою інформацією, постраждалих немає.

Ворог також поцілив у енергообʼєкт на Львівщині. У Львові є проблеми з електропостачанням, перебої в роботі мобільних операторів.

У Рівному удару зазнав обʼєкт критичної інфраструктури, частина міста без електроенергії, повідомив міський голова Третяк.

У Хмельницькій області два «прильоти». Відсутнє електропостачання в частині Хмельницького.

У Житомирі через ракетні удари по енергетичній інфраструктурі теж немає світла, повідомив міський голова Сухомлин, передає «Суспільне».

У Кропивницькому районі Кіровоградської області — 2 «прильоти» в обʼєкти енергетичної інфраструктури, постраждалих немає, повідомив голова ОВА Андрій Райкович.

Ситуація з енергетичною інфраструктурою

Через масовану ракетну атаку за розпорядженням НЕК «Укренерго» енергетики розпочали екстрені відключення світла по всій Україні, зокрема й у столиці. Про це повідомив міський голова Віталій Кличко.

"Атака ще триває, ми не можемо поки що назвати повні масштаби пошкоджень, є "прильоти" в нашу інфраструктуру в усіх регіонах країни, але найскладніша ситуація в північних і центральних областях. У зв’язку з цим там вводяться в повному обсязі аварійні відключення всіх категорій споживачів", – повідомили в "Укренерго".

Заступник голови ОП Кирило Тимошенко заявив, що після нового масованого удару росіян ситуація з енергетичною інфраструктурою критична.

"Найбільше влучань зафіксовано в центрі та на півночі країни. В столиці ситуація вкрай важка, вводяться спеціальні графіки аварійних відключень. Укренерго вимушені розпочати екстрені відключення світла для збалансування енергосистеми та уникнення аварій на обладнанні", – повідомив Тимошенко.

Доповнено

За словами заступника голови ОП, унаслідок масованої ракетної атаки Росії по Україні, здійсненої 15 листопада, постраждало 15 енергооб’єктів, від електропостачання відключено понад 7 млн абонентів.

Як спрацювала ППО

Як повідомляє Командування Повітряних Сил ЗСУ, загалом росіяни випустили близько 70 крилатих ракет Х-101/Х-555 авіаційного базування з півночі Каспійського моря та з району Волгодонська (Ростовська область), а також близько 20 ракет "Калібр" морського базування з акваторії Чорного моря та 10 дронів-камікадзе.

За попередніми даними, протиповітряна оборона знищила 73 крилатих ракет ворога та усі 10 дронів-камікадзе.

масована атака обстріли енергосистем росія терорист

Знак гривні
Знак гривні