В Україні створять кліматичний офіс, він допоможе боротися зі шкідливими викидами

В Україні створять кліматичний офіс за підтримки Німеччини та ЄС.

Про таку ініціативу повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

“Ми прагнемо досягнути кліматичної нейтральності, хоча тепер для цього доведеться докласти ще більше зусиль. Однак ми не полишили намірів скоротити викиди парникових газів на 65% до 2030 року. Ми трансформували наші кліматичні амбіції в конкретні цілі й прописали їх у Плані відновлення України, який представили в Лугано у липні цього року”, – наголосив Стрілець. 

Український кліматичний офіс співфінансуватиметься Європейським Союзом та Міжнародною кліматичною ініціативою (IKI) Федерального міністерства економіки та захисту клімату Німеччини (BMWK). Мета – надати реальну допомогу Україні у реалізації кліматичних цілей на шляху до декарбонізації. 

За словами міністра захисту довкілля, кліматичний офіс допомагатиме з декарбонізацією галузей економіки, розбудовою урядування в адаптації, розширенням можливостей для молоді та регіонів. 

Одним із пріоритетних напрямів діяльності офісу стане напрацювання та підтримка особливих підходів до кліматичного фінансування для України.

За останніми оцінками Міндовкілля та міжнародних експертів, додаткові викиди парникових газів, спричинені війною Росії в Україні, склали близько 33 млн тонн CO2. 

Найбільша частка цих викидів припадає на пожежі – понад 23 млн тонн CO2. 

80% пожеж відбуваються на територіях, де велись або ведуться бойові дії.

За попередніми підрахунками, на відбудову припадатиме близько 49 млн тонн викидів.

глобальне потепління зміни клімату війна екологія

Знак гривні
Знак гривні