Що відбувається на енергетичному фронті і коли буде обладнання для пошкодженої інфраструктури

Радник прем’єр-міністра України, член наглядової ради «Укренерго» Юрій Бойко розповів в інтерв'ю Forbes.ua про можливий блекаут, відключення електроенергії та постачання європейських трансформаторів. ТЕКСТИ наводять ключові тези розмови.

За словами Юрія Бойка, дефіцит електроенергії на рівні 10–20%, є справедливим для оцінки ситуації по країні в цілому.

"Залежно від регіону чи енергетичного вузла може не вистачати або генерації, або пропускної здатності мереж. Варто розуміти, що українські енергетики не обирають регіони, які треба відключати більше чи менше. Примусові обмеження електроенергії – це прямі наслідки варварських нападів росіян на нашу енергосистему. І там, де цих обмежень більше, там, відповідно, більше руйнувань енергетичної інфраструктури", – пояснює він.

Представник «Укренерго» каже, що з технічної точки зору, передумов для тривалого знеструмлення, наприклад Києва, сьогодні немає. Проте обстріли можуть посилюватись, і їхні наслідки важко спрогнозувати, тому треба готуватися до всього.

"Органам місцевої влади ще влітку було надано урядове доручення організувати масові місця обігріву на базі, наприклад, навчальних закладів. Люди зможуть туди прийти підзарядити свої гаджети, поїсти, зігрітись.

Інший варіант – це виїхати з міста в села, дачі, інші регіони, звичайно ж, якщо є така можливість. Сподіваюсь, що до цього не дійде, але маємо тримати такий варіант напоготові. Це може стати реальністю".

Юрій Бойко також пояснив, чому одні будинки відключають частіше за інші і чому графік відключення не завжди відповідає фактичним відключенням.

"Після масованих атак ворога виникла технічна потреба в застосуванні обмежень споживання електроенергії. Для споживача більш комфортно мати не аварійні, а планові графіки погодинних вимкнень. Таке завдання ми собі й поставили – перейти від аварійних до планових відключень. 

Планові відключення, які енергетики називають графіком погодинних відключень, передбачають, що диспетчер «Укренерго» прогнозує дефіцит на наступний день і доводить до обленерго обсяг обмежень сьогодні на завтра. Обленерго тоді в більш плановому порядку можуть переключатися між чергами споживачів.

Як працюють графіки аварійних відключень? «Укренерго» бачить, що в тому чи іншому регіоні споживання стрімко зростає, і воно не відповідає рівню генерації чи можливостям мережі. Диспетчер дає команду обленерго знизити споживання в регіоні до певного рівня. Цю команду має бути виконано майже миттєво.

Планові графіки почали застосовувати ще в кінці жовтня. Якби не чергові обстріли 22-го та 31 жовтня, вже б змогли обійтися від екстрених, аварійних відключень. Працювали би планові графіки, а кількість відключень скорочувалася пропорційно відновленням. Зараз прогнозувати досить важко через постійні атаки", – каже експерт.

8d7cf77fd8cabbea4463f6144d68bae5.png

Інфографіка: Forbes.ua

За словами Бойка, окрім економії електроенергії, її споживачі можуть істотно допомогти енергетикам, якщо вимикатимуть із розеток свої прилади під час відключень. Щоб на момент підключення до розетки був приєднаний, наприклад, тільки холодильник.

"Чому це важливо? Енергетики вимикають велику кількість споживачів миттєво. Проте підключення цих же споживачів вимагає суттєво більшого часу – до 30 хвилин і більше.

Коли світло вмикається, в лініях відбувається стрибок струму, який може призвести до поломки обладнання. Тому споживачів часто підключають по черзі – саме щоб не було аварій. Особливо актуальним це правило є в мережах, де багато кабельних ліній – тобто в містах. Річ у тім, що внаслідок технічних особливостей кабельна лінія набагато гірше реагує на включення з навантаженням, ніж повітряна. 

Якщо на момент підключення багато побутових приладів не буде підʼєднано до мережі, то цей стрибок буде меншим, і енергетики, аналізуючи дані, наступного разу зможуть швидше повертати світло. Крім того, обладнання не буде виходити з ладу", – зазначає він.

Юрій Бойко розкрив деталі щодо можливостей і термінів постачання деталей від партнерів України для пошкоджених енергосистем.

"Ми працюємо над тим, щоб отримати специфічне силове обладнання, трансформатори та обладнання релейного захисту від сусідніх європейських країн, у яких воно має бути на складах. Також ведемо перемовини з виробниками, щоб отримати нове обладнання. Проте виробити новий трансформатор високої напруги – це щонайменше вісім місяців.

Країни Центральної Європи у свій час переходили зі стандартів, які діють у нас, на стандарти ЄС. Сподіваємось отримати обладнання, яке було у вжитку і знаходиться на зберіганні, оскільки було замінено на обладнання, яке відповідає стандартам ЄС. З ймовірністю 99% воно має бути в робочому стані.

Ми сформували перелік обладнання, яке нам треба вже зараз, і надали його західним партнерам. До середини листопада ми отримаємо відповідь, що і коли нам можуть поставити", – розповів представник "Укренерго".

відключення обстріли енергосистем укренерго енергетичний фронт

Знак гривні
Знак гривні