Відчуження стратегічних підприємств. Держава забрала активи олігархів на понад $956 млн – оцінка Forbes

Учасники списку найбагатших українців Forbes Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, Костянтин Жеваго, Костянтин Григоришин та Вʼячеслав Богуслаєв втратили $956,5 млн унаслідок рішення про перехід у власність держави стратегічних підприємств.

Таку оцінку надало видання «Forbes Україна».

Найдорожчі з відчужених активів – «Укрнафта» та «Укртатнафта», які були основою бізнес-імперії неформальної групи «Приват» Коломойського та Боголюбова. В «Укрнафті» партнерам належить близько 42% акцій, ще 50% плюс 1 акція – у державі в особі НАК «Нафтогаз України». Рештою власників є міноритарні акціонери.

До війни Forbes оцінював «Укрнафту» майже у $1,5 млрд. Зараз вартість компанії – $748 млн. Частка групи «Приват» – у $314 млн.

За оцінками видання, частка Коломойського та Боголюбова у «Укртатнафті» у 28%, стільки ж – в Олександра Ярославського, решта – у НАК «Нафтогаз України». До війни Forbes оцінював весь актив у $830 млн, зараз – $178 млн.

Оцінка «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва – $27 млн (до війни $90 млн). «АвтоКрАЗу» Костянтина Жеваго – $3 млн (до війни $10 млн).

«Запоріжтрансформатор» Костянтина Григоришина – підприємство-банкрут, яке виробляє трансформаторне та реакторне обладнання. Forbes оцінює його вартість у 0 через великі борги. Втім потенційно завод є привабливим активом.

Нагадаємо, 6 листопада Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку прийняла рішення про забезпечення примусового відчуження у власність держави акцій ПАТ "Укрнафта", ПАТ "Укртатнафта", АТ "Мотор Січ", ПрАТ "АвтоКрАЗ" та ПрАТ "Запоріжтрансформатор".

За словами секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олексія Данілова, вилучені активи набули статусу військового майна, їхнє управління передано Міністерству оборони. Очільник відомства Олексій Резніков повідомив, що Міноборони сформувало нові наглядові ради відчужених на час воєнного стану у власність держави компаній.

Рішення про перехід у власність держави активів АТ «Мотор Січ», ПрАТ «Запоріжтрансформатор», ПрАТ «АвтоКрАЗ», ПАТ «Укрнафта», ПАТ «Укртатнафта» є необхідним в умовах війни й допоможе забезпечити нагальні потреби сектору оборони України, повідомив президент Володимир Зеленський.

відчуження майна воєнний стан олігархи стратегічні підприємства

Знак гривні
Знак гривні